Nevšedné alergie, o ktorých možno ani neviete: Dráždiť vás môžu aj tieto bežné veci

TA3/zm
9.11.2022 16:00

Keď sa povie alergia, zrejme vám ako prvé napadnú pele, rôzne rastliny či jedlá, prípadne prach. No intoleranciou, ktorá sa môže rovnako prejavovať zapchatým nosom či kožnými problémami, môžete trpieť aj pri veciach bežnej dennej potreby. A ani o tom nemusíte vedieť.

Nevšedné alergie, o ktorých možno ani neviete: Dráždiť vás môžu aj tieto bežné veci
Pexels

Nenápadné veci, ktoré sa nájdu takmer v každej domácnosti, môžu byť skrytým alergénom. A potom sa darmo čudujete, prečo máte neustále nádchu, kašeľ či neustále kýchate.

Elektronika

Znie to neuveriteľne, ale existujú ľudia, ktorí sú alergický na mobil či tablet. V dnešnej dobe plnej technológií to môže byť skutočne problém. Zvyčajne telo reaguje na nikel či kobalt, ktoré sa používajú pri výrobe elektroniky. Jeden zo sprievodných znakov, ako by ste na tento typ alergie mohli prísť, je aj neznášanlivosť bižutérie či alergické reakcie na kovy na oblečení ako sú cvoky alebo zipsy.

Plyšové hračky

Hračky z plyšu si žijú vlastným životom, tým máme na mysli, že sú plné roztočov, čo môže spôsobovať alergické reakcie. Ak ste citliví na prach, je pravdepodobné, že vám môžu kontraindikácie vyvolávať aj tieto druhy hračiek. Najmä, ak ich máte v detskej izbe priveľa a pritom sa vaše ratolesti s nimi už dávno tak často nehrajú, takže na ne sadá prach.

Koža, vlna aj zlato

Reagovať na syntetiku na oblečení je bežné, no nie každý človek znesie aj prírodné materiály. Medzi menej známe alergie patrí neznášanlivosť vlny či kože. Najskôr však treba vylúčiť, či nejde len o alergiu na prací prostriedok alebo aviváž, až potom začnite veci vyraďovať zo šatníka. A rovnako sa nečudujte, ak vám robí oveľa lepšie nosenie bižutérie než drahých kovov. Hoci je alergia na lacné šperky oveľa známejšia, existuje rovnaká diagnóza aj pri nosení pravého zlata.

Slnko a chlad

Pozor, aj na počasie môžete mať alergiu. Jeden extrém je alergia na slnko, ktorá sa prejavuje pľuzgiermi či inými kožnými reakciami. Druhý extrém je zas chlad, ktorý sa javí ako žihľavka alebo iný drobný výsyp na koži. V lete pomôže silný opaľovací krém a tieň, v zime poriadne oblečenie, ale tiež aj krémovanie.

Témy: alergia zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok