Veľká Británia rozšírila sankčný zoznam o štyroch podporovateľov ruského prezidenta

ta3 čtk
2.11.2022 13:06

Británia v stredu rozšírila protiruský sankčný zoznam o štyroch podnikateľov, ktorí podľa Londýna pomáhajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi financovať inváziu na Ukrajinu. Sankcie novo dopadnú na dvoch spolumajiteľov oceliarskeho koncernu Evraz a na dvoch podnikateľov spojených s petrochemickou skupinou AO TAIF, uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zahraničia.

Veľká Británia rozšírila sankčný zoznam o štyroch podporovateľov ruského prezidenta
TASR/AP

Británia, Európska únia a ďalšie krajiny reagujú sankciami na ruskú agresiu voči Ukrajine, ktorá začala vo februári.

"Putin sa naďalej spolieha na svoju skupinu vybraných elít, aby si udržal kontrolu nad priemyselným komplexom a podporil svoju nezákonnú inváziu na Ukrajinu. Dnes uvaľujeme sankcie na ďalších štyroch oligarchov, ktorých mocenské pozície závisia od Putina a preto na oplátku financujú jeho vojenskú mašinériu. Tým, že sa zameriame na tieto osoby, zvyšujeme ekonomický tlak na Putina a budeme v tom pokračovať, kým Ukrajina nezvíťazí," uviedol britský minister zahraničia James Cleverly.

Británia týmto krokom zmrazila majetok a zakázala vstup na svoje územie štyrom podnikateľom. Alexander Abramov, niekdajší nevýkonný riaditeľ Evrazu, má podľa Londýna majetok 4,1 miliardy libier. Jeho bývalý nadriadený Alexander Frolov sa ako riaditeľ Evrazu podieľal na obchodoch s ruskou vládou a má vyše 1,7 miliardy libier, uvádza ministerstvo. Obaja priemyselníci majú podľa Londýna väzby na podnikateľa Romana Abramoviča.

Skupina AO TAIF ovláda zhruba 96 percent chemického a petrochemického priemyslu v ruskom Tatarstane, vrátane ťažby ropy. Je tiež známa ako jeden z najväčších svetových výrobcov syntetického kaučuku a významný producent plastov, uvádza Londýn. Na firmu sú napojení podnikatelia Ajrat Šajmijev a Albert Šigabutdinov, ktorí sú teraz taktiež na sankčnom zozname Londýna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok