Dánska priemérka podala demisiu. Po tesnom víťazstve ľavice vytvorí novú vládu politického stredu

ta3 čtk
2.11.2022 12:08

Dánska premiérka Mette Frederiksenová v stredu podľa očakávania podala do rúk kráľovnej Margrethe II. demisiu svojej súčasnej vlády. Pokúsi sa zostaviť nový a širší kabinet okolo politického stredu, informovala verejnoprávna stanica DR po odchode premiérky z kráľovského paláca. Frederiksenová zložila úrad napriek tomu, že si vládny ľavicový blok na čele s jej sociálnymi demokratmi po utorkových predčasných voľbách udrží v parlamente tesnú väčšinu.

Dánska priemérka podala demisiu. Po tesnom víťazstve ľavice vytvorí novú vládu politického stredu
TASR/AP

Frederiksenová zložila úrad napriek tomu, že si vládny ľavicový blok na čele s jej sociálnymi demokratmi po utorkových predčasných voľbách udrží v parlamente tesnú väčšinu. Schôdzka s kráľovnou trvala asi 15 minút. Bezprostredne po nej začalo rokovanie šéfov politických strán o možnej vládnej koalícii. S výsledkami týchto rozhovorov politici opäť predstúpia pred kráľovnú.

Rokovania o zostavení vlády by ale mohli trvať aj týždne, domnieva sa politológ Rune Stubager z Aarhuskej univerzity, oslovený agentúrou DPA. Ako prvá sa Frederiksenová pri rokovaní o budúcej vláde podľa Stubagera zrejme obráti na bývalého premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena a jeho stranu Umiernených, ktorú založil iba pred niekoľkými mesiacmi. Aj on chce, aby Dánsko viedla koalície mainstreamových strán.

Sociálni demokrati získali 27,5 percenta hlasov, čo je ich najlepší výsledok za 20 rokov. Ľavicový blok získal v 179-člennom parlamente 87 kresiel, pravicový blok 72 kresiel a 16 mandátov má novo utvorený centrictický blok.

Volebná účasť bola tento rok najnižšia za viac ako 30 rokov, k urnám prišlo 84,1 percenta voličov. Ľudia necítia potrebu voliť, pretože rozdiely medzi stranami sú stále menej výrazné, myslí si vedecký pracovník Kasper Møller Hansen z Kodanskej univerzity. Veľké strany sa podľa neho zhodnú na väčšine zásadných tém, ktoré treba riešiť, mierne sa líšia len v zamýšľanom postupe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok