Osemfinále Ligy majstrov majú isté. Tottenham a Frankfurt postúpili z D skupiny

ta3 tasr
1.11.2022 23:37

Futbalisti Tottenhamu Hotspur a Eintrachtu Frankfurt si zaistili postup z D-skupiny do osemfinále Ligy majstrov. Anglický tím vyhral v Marseille 2:1 gólom z posledných sekúnd a obsadil prvé miesto v tabuľke, Eintracht triumfoval rovnakým pomerom na pôde Sportingu Lisabon. Portugalský tím obsadil tretiu priečku a zahrá si vo vyraďovacej fáze Európskej ligy.

Osemfinále Ligy majstrov majú isté. Tottenham a Frankfurt postúpili z D skupiny
TASR/AP

 V utorňajšom programe pútala pozornosť najmä D-skupina, z ktorej mohli pred záverečným kolom postúpiť všetky štyri tímy. Prvý Tottenham (8 b), bez potrestaného trénera Antonia Conteho, nastúpil na pôde posledného Marseille (6 b) a s vedomím, že mu stačí aj remíza, v úvode len bránil a spoliehal sa na kontry. Domáci potrebovali tri body a preto sa snažili tvoriť a vypracovali si aj šance. Jednu z nich premenil v nadstavenom čase Chancel Mbemba, ktorý poslal hlavou do siete center Jordana Veretouta. Oba tímy museli spraviť už v prvom polčase vynútené zmeny, keď sa zranili stopér Eric Bailly a útočník hostí Son Heung-Min. Po prestávke začal Tottenham aktívnejšie a stačilo mu desať minút na vyrovnanie, štandardku Ivana Perišiča poslal do siete Clement Lenglet. V ďalšom priebehu si oba tímy vypracovali niekoľko veľkých šancí, no nepremenili ich. Keď už sa zdalo, že sa duel skončí remízou, tak v poslednej minúte nadstaveného času rozhodol o výhre hostí Pierre-Emile Höjbjerg.

V druhom súboji viedli domáci od 39. minúty, keď sa presadil Arthur Gomes. V 62. minúte však zahral jeden z portugalských obrancov v šestnástke rukou a penaltu premenil Daiči Kamada - 1:1. Frankfurtu sa za desať minút podarilo duel otočiť vďaka presnému zásahu Randala Kola Muaniho a tento stav udržali až do konca.

V ďalších troch skupinách bolo o postupujúcich do osemfinále už rozhodnuté. V áčku proti sebe nastúpili v súboji o prvé miesto Liverpool a Neapol v základnej zostave so slovenským reprezentantom Stanislavom Lobotkom, ktorý hral do 83. minúty. Hostia prekonali brankára Alissona v 53. minúte, no gól Lea Östigarda neplatil pre ofsajd. Liverpool strhol duel na svoju stranu v 85. minúte, keď o jeho triumfe rozhodol Mohamed Salah, ktorý sa presadil po rohu z dorážky. V nadstavenom čase pridal druhý gól Darwin Nunez. Skupinu však vyhral taliansky tím, keďže prvý vzájomný duel sa skončil 4:1 v jeho prospech. Liverpool skončil druhý a tretie miesto a účasť vo vyraďovacej fáze Európskej ligy si zaistil Ajax Amsterdam, ktorý vyhral na ihrisku posledného Rangers 3:1. Škótsky tím tak nezískal ani bod a skupinu uzavrel so skóre 2:22.

V šlágri C-skupiny vyhral Bayern Mníchov nad Interom Miláno 2:0 vďaka gólom Benjamina Pavarda a Maxima Choupo-Motinga. Bavori tak prešli skupinou bez straty bodu a so skóre 18:2. V drese Interu nastúpil v 76. minúte slovenský stopér Milan Škriniar. Barcelona, ktorá mala už pred utorkom istotu 3. miesta, vyhrala v Plzni 4:2. V drese hostí odohral celý zápas Erik Jirka, Marián Tvrdoň sedel na lavičke náhradníkov.

Futbalisti Porta zvíťazili nad Atleticom Madrid 2:1 a vyhrali B-skupinu. Španielsky klub sa nepredstaví ani v Európskej lige, keďže po remíze Bayeru Leverkusen s FC Bruggy 0:0 skončil na tretej priečke nemecký zástupca. V béčku bolo už pred záverečným kolom isté, že do osemfinále sa prebojovali Porto a Bruggy. Atletico potrebovalo na postup do druhej najvýznamnejšej európskej súťaže vyhrať v Porte alebo dúfať, že Bayer nebude bodovať. Madridčania však začali zle a už v piatej minúte inkasovali gól po strele Mehdiho Taremiho. V 24. minúte pridal druhý zásah Stephen Eustaquio. Hosťom sa podarilo znížiť, no až v 90.+5 minúte, keď si dal vlastný gól Ivan Marcano. V druhom skupinovom stretnutí sa hralo dlho bez šancí a až v závere prvého polčasu prišli zaujímavejšie momenty na oboch stranách. Po prestávke mal viac z hry Leverkusen, ktorý si chcel poistiť tretie miesto, gól však nestrelil a v závere udržiaval nerozhodný stav. Ten znamenal, že má päť bodov rovnako ako Atletico, no lepšie vzájomné zápasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok