Spočítané sú už takmer všetky hlasy. Izraelské voľby vyhrá pravdepodobne strana Likud

ta3 čtk
1.11.2022 21:31

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho blok pravicových a nábožensky orientovaných strán zrejme zaznamenal tesné víťazstvo v izraelských parlamentných voľbách. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní približne 84 percent hlasov z utorkových volieb. Informujeme na základe stredajšej správy agentúry AFP.

Na druhom mieste je zatiaľ tak, ako predpovedali prieskumy, strana Ješ Atid premiéra Jaira Lapida. Niektorí z jeho potenciálnych partnerov na zostavenie vlády ale bojujú o vstup do parlamentu, pretože zatiaľ nezískali potrebné minimum aspoň 3,25 percenta hlasov. Ide predovšetkým o ľavicový Merec, ktorý sa podľa čerstvých informácií do parlamentu zrejme nedostane, zatiaľ získal 3,2 percenta hlasov.

Ultrapavicový blok Náboženský sionizmus má teraz 14 mandátov, náboženské strany Šas a Jednotný judaizmus tóry 11, respektíve osem mandátov. Tieto formácie sú považované za možných spojencov Likudu pre budúcu vládu.

Lapid by mohol počítať so Stranou národnej jednoty ministra obrany Bennyho Gance, ktorá má zatiaľ 12 kresiel, so stranou ruských imigrantov Izrael je náš domov, ktorý má päť kresiel, a prípadne s niektorou z arabských strán, ktoré sa do parlamentu dostanú. Zatiaľ sa to darí strane Raam, ktorá prekonala prah so 4,25 percentami hlasov a má teraz päť kresiel.

Na hrane vstupu do parlamentu sa ocitli labouristi, ktorým zatiaľ izraelské médiá prisudzujú štyri mandáty. Strana práce zrušila povolebný program v Tel Avive. Predsedníčka Merav Michaeliová odmietla poskytnúť rozhovory av strane sa ozývajú hlasy, že musia odstúpiť. "Priatelia vzhľadom na neistý výsledok odkladá Stran práce všetky akcie na neskorší termín," odkázala Michaeliová.

Program kvôli volebnému výsledku mení aj Lapid. Jeho úrad oznámil, že premiér zrušil účasť na klimatickej konferencii COP27, ktorá sa začne v nedeľu v Egypte. Lapid mal do Šarm aš-Šajchu doraziť v pondelok. Namiesto neho Izrael bude reprezentovať prezident Jicchak Herzog.

Volebná účasť bola v utorok vysoká, k urnám prišlo cez 71 percent voličov, spočítaných je cez 4,07 milióna hlasov. Volebná komisia má podľa televízie konečné výsledky ohlásiť do štvrtkového večera. V stredu večer sa začne sčítať zhruba pol milióna hlasov tých, ktorí nemohli odovzdať hlas vo volebných miestnostiach - ide o hospitalizovaných, o vojakov alebo väzňov.

Z Likudu sa už ozývajú prvé požiadavky na funkcie. Jeho poslanec a bývalý izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon sa chce stať predsedom parlamentu. Podľa neho by terajší predseda mal byť vymenený ešte pred vymenovaním novej vlády.

Izraelské médiá tiež priniesli informáciu, podľa ktorej za 30 rokov prvýkrát nezasadne v parlamente žiadny zástupca komunity drúzov. Na svojich kandidátkach malo príslušníkov tejto komunity niekoľko strán, ale až nižších miestach – v Merecu bol jeden z nich na štvrtom mieste, ale strana zrejme v parlamente vôbec nebude, v strane Izrael je náš domov bol drúzsky člen na šiestom mieste, ale strana má zatiaľ päť mandátov, Likud umiestnil drúzskeho kandidáta až na 44. miesto svojej volebnej listiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok