Britská ministerka vnútra opäť terčom kritiky. Dôvodom sú jej vyjadrenia o invázii migrantov

ta3 čtk
1.11.2022 14:29

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová opäť čelí kritike, tentoraz za svoje pondelkové vyjadrenia v parlamente, kde v súvislosti s migráciou do Británie hovorila o invázii. Štátny tajomník pre prisťahovalectvo na jej ministerstve Robert Jenrick dnes televízii Sky News povedal, že šéfka rezortu mala lepšie voliť slová, aj keď podľa neho chcela iba upozorniť na rozsah problému.

Britská ministerka vnútra opäť terčom kritiky. Dôvodom sú jej vyjadrenia o invázii migrantov
TASR/AP

"Vo funkcii, ako je tá moja, človek musí voliť slová veľmi opatrne. A ja by som nikdy nedémonizoval ľudí, ktorí prichádzajú do tejto krajiny v túžbe po lepšom živote," zdôraznil Jenrick.

Ministerka, ktorá patrí k pravicovému krídlu Konzervatívnej strany, v pondelok v parlamente povedala: "Ľudia v Británii majú právo vedieť, kto to myslí vážne so zastavením invázie na našom južnom pobreží, a kto nie." Podľa Bravermanovej treba prestať predstierať, že ide vo všetkých prípadoch o utečencov v núdzi. Opozícia jej potom vytkla, že podnecuje krajne pravicové a rasistické tendencie. Cez víkend pritom jeden muž zaútočil zápalnými bombami na zariadenia pre prisťahovalcov v britskom prístavnom meste Doveru.

Jenrick tiež pripustil zlé podmienky v inom prijímacom zariadení v Manstone v grófstve Kent, kde je pri kapacite 1600 ľudí ubytovaných 4000 migrantov. Podľa štátneho tajomníka je tam príliš veľa ľudí, pretože každý deň do krajiny mnoho migrantov ilegálne pripláva cez Lamanšský prieliv. Vláda už pritom podľa neho nezaostáva so zaisťovaním hotelových izieb pre migrantov.

Podľa médií však Bravermanová zabránila ďalším takýmto rezerváciám najmä v oblastiach, z ktorých majú konzervatívci svojho zástupcu v parlamente.

Tento rok sa zatiaľ do Británie cez Lamanšský prieliv dostalo vyše 38-tisíc migrantov, čo je oveľa viac ako za celý minulý rok. Konzervatívna vláda chce migrantov bez ohľadu na ich azylový status posielať do Rwandy. Jenrick dnes priznal, že vláda zvažuje "radikálnejšie možnosti" prístupu k imigrácii.

"Domnievam sa, že by sme mali teraz zvážiť radikálnejšie možnosti, aby sme zaistili prispôsobenie našich zákonov, aby boli ekonomickí migranti rýchlo deportovaní a aby sme odradili ľudí od príchodu do Spojeného kráľovstva," dodal Jenrick.

Británia sa dohodla s Rwandou na tom, že bude do africkej krajiny posielať žiadateľov o azyl, ktorí do krajiny prišli ilegálne. Vysoko kontroverzný projekt sa ale hneď na začiatku zasekol na súdnych prích.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok