Investori môžu žalovať ratingové agentúry, rozhodol nemecký súd

SITA
18.1.2013 10:34

Investori v Nemecku môžu žalovať ratingovú agentúru Standard & Poor's (S&P) za to, že v čase krátko pred kolapsom banky Lehman Brothers neposkytla dostatočné informácie o finančných problémoch spoločnosti. Rozhodol o tom najvyšší súd v Nemecku.

Investori môžu žalovať ratingové agentúry, rozhodol nemecký súd
SITA

Ide o vôbec prvý prípad, kedy nemecký súd povolil individuálnemu investorovi žalovať ratingovú agentúru. Jeho príklad by podľa agentúry Reuters mohli nasledovať aj ďalší sťažovatelia.

Postup ratingovej agentúry napadol nemecký dôchodca Jürgen Hillebrand, ktorý do kúpy investičného certifikátu Lehman Brothers investoval 30 tis. eur. Na jeho rozhodnutie vplývala aj skutočnosť, že certifikát mal od S&P jednu z najvyšších známok A+, čo vyvolávalo dojem, že ide o konzervatívnu investíciu, uviedol pre agentúru Reuters právny zástupca sťažovateľa Jens-Peter Gieschen. Súd vydal rozhodnutie ešte 13. decembra a sťažovateľa o ňom vyrozumel 14. januára, dodal Gieschen.

Pád investičnej banky Lehman Brothers stál v októbri 2008 na začiatku globálnej finančnej krízy. Hovorkyňa S&P v Nemecku označila argumenty sťažovateľa za neopodstatnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok