Napriek hrozbe recesie musíme naďalej zvyšovať úrokové sadzby, povedala prezidentka ECB

ta3 čtk
1.11.2022 10:27

Európska centrálna banka musí pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, aj keď rastie pravdepodobnosť recesie v eurozóne. V rozhovore s lotyšským spravodajským serverom Delfi to v pondelok uviedla prezidentka ECB Christine Lagardová. Zvyšovaním úrokových sadzieb sa banka snaží zastaviť rast spotrebiteľských cien.

inflácia v eurozóne v októbri stúpla na rekordných 10,7 percenta a je tak výrazne na dvojpercentnom cieľom ECB. "Naším mandátom je cenová stabilita a my ho musíme napĺňať s využitím všetkých nástrojov, ktoré máme k dispozícii," povedala Lagardová. Do značnej miery tak zopakovala svoje posolstvo z minulého týždňa. "Sme odhodlaní urobiť všetko, čo je nevyhnutné, aby sme infláciu vrátili späť k nášmu dvojpercentnému cieľu," uviedla.

ECB na posledných troch zasadnutiach menového výboru zvýšila základnú úrokovú sadzbu celkom o dva percentuálne body. Trhy počítajú s ďalším zvyšovaním, ktoré by malo v roku 2023 zvýšiť hlavný úrok na tri percentá z terajších 1,5 percenta.

"Cieľ je jasný a my tam ešte nie sme," uviedla Lagardová. Neupresnila ale, na akej úrovni by zvyšovanie úrokov mohlo skončiť. "V budúcnosti nás čaká ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb," pripustila len.

Odborníci pritom očakávajú, že inflácia v eurozóne zostane nad dvoma percentami až do roku 2024. To zvyšuje riziko, že podniky a domácnosti začnú upravovať svoje správanie, pretože stratia dôveru v snahy ECB infláciu obmedziť, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok