Piate izraelské parlamentné voľby v priebehu tri a pol roka. O návrat sa usiluje aj expremiér Netanjahu

ta3 čtk
1.11.2022 07:35

Izraelčania idú v utorok k piatym parlamentným voľbám za tri a pol roka. Za hlavných súperov sú označované pravicový blok strán vedený Likudom expremiéra Benjamina Netanjahua a centristické a ľavicové strany, z ktorých najsilnejší je Ješ Atid súčasného premiéra Jaira Lapida. Neočakáva sa, že Likudu či Ješ Atidu sa podarí získať dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády.

Obe strany tak dúfajú, že potrebnú väčšinu 61 kresiel v Knesete (parlamente) budú mať s podporou menších politických spojencov. Ak sa to však nikomu nepodarí, mohli by Izrael čoskoro čakať ďalšie voľby.

Netanjahu, ktorý bol najdlhšie slúžiacim izraelským premiérom, žiada občanov, aby mu dali ďalšiu šancu. Je súdne stíhaný kvôli korupcii, ale vinu popiera. Podľa agentúry AP oslovuje skôr chudobnejších voličov, veriacich a obyvateľov menších miest, ktorí majú tvrdý postoj k Palestínčanom. Expremiér strávil leto cestovaním po Izraeli v upravenej nepriestrelnej dodávke - "Bibi busu", z ktorej hovoril k svojim stúpencom.

Lapid, ktorý sa prezentuje ako hlas slušnosti a jednoty, je naproti tomu obľúbený skôr u sekulárnych voličov z miest. Dúfa, že jeho krátke pôsobenie na čele prechodnej vlády ukázalo voličom, že krajinu môže viesť aj niekto iný ako Netanjahu.

Izraelčania majú vo volebný deň platené voľno, odovzdať svoj hlas môže zhruba 6,78 milióna oprávnených voličov. Hlasovať budú môcť od 07:00 (06:00 SEČ) v približne 12.000 volebných miestnostiach, ktoré sa uzavrú o 22:00 (21:00 SEČ). Prvé výsledky sa čakajú o hodinu neskôr.

Do Knesetu sa dostane každá strana, ktorá získa viac ako 3,25 percenta hlasov. Malé strany, ktoré túto hranicu prekonajú, sa tak môžu ocitnúť v silnej pozícii pri vytváraní budúcej vládnej koalície. Podľa odhadov by pritom v parlamente mohli zasadnúť zástupcovia viac ako desiatich strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok