Rusko zastavuje plavbu lodí s obilím, oznámila Moskva

ta3 čtk
31.10.2022 19:48

Rusko pozastavuje plavbu v bezpečnom koridore v Čiernom mori, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Koridor bol dohodnutý tento rok v lete v rámci dohody umožňujúcej vývoz obilia a ďalších poľnohospodárskych plodín z ukrajinských čiernomorských prístavov zablokovaných po ruskej invázii na Ukrajinu. 

Plavba má byť zablokovaná až do objasnenia sobotňajšieho útoku dronov proti ruskej Čiernomorskej flotile v Sevastopole na anektovanom Kryme. Ruské ministerstvo akciu označilo za "teroristický útok" a tvrdí, že k nemu boli zneužité civilné lode nachádzajúce sa v koridore.

"Do objasnenia situácie okolo teroristickej akcie, spáchanej Ukrajinou 29. októbra proti vojenským i civilným lodiam v Sevastopole, sa plavba v bezpečnom koridore, vytýčenom čiernomorskou iniciatívou, pozastavuje," uviedlo ruské ministerstvo. Za existujúcich podmienok nemožno podľa neho zaručiť bezpečnosť plavby, a to až do doby, než ukrajinská strana prijme dodatočné záväzky, že nevyužije túto plavebnú trasu na "vojenské ciele".

"Zdôrazňujeme, že Ruská federácia ako účastník spomínaných dohôd z nich nevystupuje, ale pozastavuje ich platnosť," tvrdí ministerstvo.

Vyhlásenie nasledovalo potom, čo z ukrajinských prístavov vyplávalo dnes v rámci dohody o vývoze obilia 12 lodí. Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohodách umožňujúcich vývoz potravín z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Organizácia Spojených národov, Turecko a Ukrajina sa ale v nedeľu dohodli na pláne presunu 16 plavidiel. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že Turecko je odhodlané dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny ochrániť, pre jej pokračovanie sa vyslovil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov zapochyboval, či sa snaha o jej zachovanie bez ruskej účasti môže stretnúť s úspechom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok