Česká vláda je v Kyjeve. Konali sa rokovania o povojnovej obnove Ukrajiny a utečencoch

ta3 čtk
31.10.2022 10:03

Zástupcovia českej vlády na čele s premiérom Petrom Fialom prišli do Kyjeva. Schôdzky s ukrajinskou vládou sa zúčastnia aj traja vicepremiéri a štyria ministri, uviedla Česká televízia. Podľa fotografií spravodajcu Rádiožurnálu zverejnených na Twitteri je súčasťou českej delegácie napríklad minister financií Zbyněk Stanjura a minister vnútra Vít Rakúšan. Prítomný je aj poradca premiéra pre európsku záležitosť Tomáš Pojar.

Česká vláda je v Kyjeve. Konali sa rokovania o povojnovej obnove Ukrajiny a utečencoch
Twitter/Patrik Salát

Ministri českej vlády majú v Kyjeve so svojimi ukrajinskými náprotivkami rokovať o povojnovej obnove Ukrajiny či ukrajinských utečencoch na českom území. Spoločné zasadnutie oboch kabinetov sprevádza kvôli trvajúcej ruskej vojenskej invázii na území Ukrajiny prísne bezpečnostné opatrenia. Úrad vlády preto doteraz ani nezverejnil presné zloženie delegácie, ktorá by sa okrem rokovaní s ukrajinskými náprotivkami mala zrejme stretnúť aj s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Do Kyjeva česká delegácia prišla zhruba s hodinovým oneskoreným oproti plánom, dôvodom boli dnešné výbuchy v oblasti. Ruské rakety totiž podľa kyjevských úradov dnes ráno opäť mierili na civilnú infraštruktúru metropoly.

Premiér Petr Fiala už krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tamojšie hlavné mesto navštívil. V polovici marca spoločne s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým a slovinským predsedom vlády Janezom Janšou vyrazil do Kyjeva, ktorý sa snažili obkľúčiť ruské jednotky. Ukrajinský prezident Zelenskyj vtedy návštevu označil za silný prejav podpory napadnutej krajiny.

Ponuka českých firiem

Minister dopravy Martin Kupka (ODS) priviezol do Kyjev ponuku českých firiem, ktoré by sa chceli podieľať na obnove Ukrajiny napadnutej Ruskom. Konkrétna pomoc ponúka železnicu. Kupka oznámil, že svojim náprotivkom odovzdá do ukrajinčiny preloženú ponuku firiem, ktoré sa prihlásili Hospodárskej komore na výzvu k možnému podielu na obnove Ukrajiny.

V oblasti železnice je podľa Kupku možnosť spolupráce rozsiahla, či už sa týka modernizácie lokomotív, prípadne dodávok nových lokomotív, najmä na posun, alebo aj ďalších technologických častí, napríklad zabezpečenie výhybiek. "Třinecké železiarne v zozname figurujú aj ako dodávateľ koľajníc," uviedol a dodal, že Česko je v tejto chvíli schopné poskytnúť Ruskom poškodzovanej ukrajinskej infraštruktúre množstvo konkrétnej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok