Verstappen triumfoval na VC Mexika. Získal rekordné 14. víťazstvo v jednej sezóne

ta3 TASR
30.10.2022 23:17

Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull triumfoval na Veľkej cene Mexika, dvadsiatom podujatí sezóny F1. Bolo to pre neho rekordné 14 víťazstvo v prebiehajúcom ročníku, čím prekonal historické zápisy Nemcov Michaela Schumachera a Sebastiana Vettela. Na druhom mieste prišiel do cieľa Brit Lewis Hamilton na Mercedese, tretí finišoval domáci Mexičan Sergio Pérez na Red Bulle.

Verstappen dosiahol už svoje 34. víťazstvo v kariére a štvrté v Mexiku. Už v predstihu si na VC Japonska zabezpečil svoj druhý titul majstra sveta, na čele priebežného poradia má už nedostihnuteľný náskok. Už pred pretekmi bol istý aj celkový víťaz Pohára konštruktérov, ktorým je Verstappenov tím Red Bull. Pérez sa tretím miestom posunul pred Charlesa Leclerca (Ferrari) na priebežnú 2. priečku v celkovom hodnotení jazdcov.

Verstappen predviedol suverénny štart, pole position si nenechal vziať a okamžite si vytvoril náskok. Úvod pretekov sa zaobišiel bez kolízií a dramatických momentov. Z elitných pozícií sa štart nevydaril druhému Russellovi, cez ktorého sa okamžite dostal Pérez a krátko na to aj Hamilton.

Poradie na čele Verstappen - Hamilton - Pérez - Russell sa nezmenilo až do prezúvania, ktoré v 24. kole odštartoval domáci pretekár Pérez. Prezutie mu trvalo 5 sekúnd, na trať sa vrátil za oba monoposty Ferrari, ktoré dovtedy jazdili za elitnou štvoricou. Verstappen dostal v 26. kole stredne tvrdé pneumatiky. Po tom, čo prezuli aj ostatné tímy, sa na pódiových priečkach opäť zoradili jazdci z Red Bullu a Mercedesu v pôvodnom poradí. 

Verstappen si udržiaval dostatočný náskok, ktorý sa  v 50. kole pohyboval na úrovni 10 sekúnd. V 51. kole došlo k prvej kolízii, v ktorej Ricciardo nenechal priestor Cunodovi a po kontakte kolesami ho poslal mimo trate. Japonec si šiel po výmenu predného krídla aj pneumatík, ale v pretekoch napokon nepokračoval po tom, čo mu zhasol motor. V 65. kole sa preteky skončili pre Alonsa, ktorý si robil zálusk na body, ale technický problém ho donútil odstúpiť. Ani záver pretekov nepriniesol dramatické momenty a Verstappen si už rekordné víťazstvo nenechal vziať.

Do konca sezóny 2022 zostávajú ešte dve podujatia. Nasledujúce je na programe 13. novembra v Brazílii, sezóna vyvrcholí 20. novembra v Abú Zabí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok