Útok na Kryme bol primeranou reakciou na ruské bombardovanie, uviedol americký inštitút

ta3 ČTK
30.10.2022 10:11

Sobotný, pravdepodobne, ukrajinský útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopoľ bol primeranou reakciou na ruské bombardovanie civilnej infraštruktúry po celej Ukrajine. Vo svojej pravidelnej analýze bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Kyjev sa k zodpovednosti za útok zatiaľ neprihlásil.

Útok na Kryme bol primeranou reakciou na ruské bombardovanie, uviedol americký inštitút
TASR/AP

Snímky na sociálnych sieťach ukazujú, ako neznámy počet diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel zasiahlo v prístave Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym najmenej jednu fregatu triedy Admiral Grigorovič. Zábery tiež ukazujú dym blízko prístavu a čosi, čo vyzerá ako ruská protivzdušná obrana zasahujúca letiace ciele.

Miera poškodenia plavidiel Čiernomorskej flotily je v tejto chvíli nejasná. Moskva tvrdí, že útok spôsobil menšie škody na minolovke Ivan Golubec. "Ruskí predstavitelia nepriznali žiadne škody na fregate triedy Admiral Grigorovič podobne ako ruské ministerstvo obrany popieralo akékoľvek škody na krížniku Moskva, keď ho ukrajinské sily 14. apríla potopili," uvádzajú americkí analytici. Čiernomorská flotila má tri moderné fregaty triedy Admiral Grigorovič, ktoré sú schopné odpaľovať riadené strely Kalibr.

"Ukrajinské rozhodnutie zaútočiť na fregatu schopnú odpaľovať strely Kalibr dáva v tejto dobe zmysel vzhľadom na zosilnenú kampaň ruských dronových a raketových úderov cieliacich na ukrajinskú energetickú infraštruktúru," myslí si inštitút. "Ak Kyjev nariadil tento útok, išlo by o primeranú či dokonca zdržanlivú reakciu na rozsiahlu ruskú kampaň strategického bombardovania, ktorá v posledných niekoľkých týždňoch útočí na civilné ciele po celej Ukrajine," dodal.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinské sily použili sedem námorných dronov a deväť bezpilotných prostriedkov na vykonanie "teroristického útoku" proti Čiernomorskej flotile a civilným cieľom v Sevastopole. ISW pripomína, že útoky na vojenské plavidlá sú v čase vojny legitímnym vojnovým aktom, nie terorizmom. Bezprostredným výsledkom sobotného útoku je stiahnutie Ruska z účasti na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov, ktorú v júli sprostredkovala OSN a na ktorej sa podieľa Turecko. Podľa ISW si však Moskva už dlhší čas vytvárala podmienky, aby od dohody mohla odstúpiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok