Noví župani: Posty obhájili Trnka, Baška, Viskupič i Droba. Nitriansky kraj bude viesť Becík

ta3 TASR
29.10.2022 22:56

Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov. Obyvatelia ich zvolili v sobotňajších krajských voľbách, ktoré sa konali spolu s komunálnymi.

Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v dvoch nastáva zmena. Nitriansky kraj prvýkrát od vzniku vyšších územných celkov nepovedie Milan Belica. Neoficiálne výsledky zverejnil Štatistický úrad SR.

Bratislavský kraj

V ostatných krajoch doterajší predsedovia obhájili svoje posty. Bratislavský kraj tak opäť povedie Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko, Team Bratislava), ktorého volilo 63,6 percenta ľudí. V tohtoročných voľbách predstihol Jána Mažgúta.

Trnavský kraj

Na čele Trnavského kraja zostáva Jozef Viskupič (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Magyar Fórum - Maďarské fórum), a to so ziskom 38,56 percenta voličov.

Nitriansky kraj

Nitriansky kraj povedie po novom Branislav Becík (Hlas-SD, Sme rodina), ktorého volilo 27,49 percenta ľudí. Belica, ktorý bol dosiaľ jediným predsedom Nitrianskeho kraja, tak končí.

"Som pripravený od prvého momentu pracovať pre NSK a jeho rozvoj. Kraj dlhé roky stagnoval, chcem ho rozvíjať v prospech ľudí. Mojím prvým krokom bude audit jednotlivých odborov Úradu NSK, ale určite na úrade nechystám žiadne zemetrasenie," vyhlásil Becík.

Trenčiansky kraj

Šéfom Trenčianskeho kraja bude naďalej Jaroslav Baška (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS), ktorému hlas odovzdalo 67,25 percenta voličov.

Baška, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájil svoj post, je rád, že získal najviac percent hlasov spomedzi všetkých predsedov samosprávnych krajov. Deklaruje, že bude pokračovať v ťažkej práci. Spomenul rozpracované projekty za viac ako 120 miliónov eur, ktoré treba dokončiť do konca budúceho roka.

Žilinský kraj

Predsedníčkou Žilinského kraja zostáva Erika Jurinová (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, DS, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca, OKS, SaS), vo voľbách si ju vybralo 32,04 percenta ľudí. Spravili sme maximum preto, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok, vyhlásila Jurinová. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

"Tak ako sme išli teraz, pôjdeme aj ďalej v naštartovaných zmenách. Hlavnou prioritou je dokončiť všetky rozpracované projekty, je ich viac ako 30," uviedla Jurinová. Výzva podľa jej slov bude krajské zastupiteľstvo, v ktorom treba usporiadať pomery tak, "aby sa robilo pre región". "Verím, že si poradíme s akýkoľvek tímom. Som človekom spolupráce," skonštatovala.

Banskobystrický kraj

Zmena nastáva aj v Banskobystrickom kraji. Doterajšieho predsedu Jána Luntera vystrieda vo funkcii jeho syn Ondrej Lunter (nezávislý). Volilo ho 47,53 percenta voličov.

Lunter poďakoval voličom a všetkým stranám, ktoré ho podporili. "Týmto dňom sa končia voľby a od zajtrajšieho dňa začíname opäť pracovať pre všetkých obyvateľov kraja. Opäť budeme pokračovať v rozvoji ciest, modernizácii školstva, získavaní eurofondov a v ďalších projektoch. Sľubujem každému energiu, spoluprácu a výsledky. Vyhrali sme," konštatoval Lunter.

Prešovský kraj

Prešovský kraj naďalej povedie Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), ktorého volilo 42,01 percenta voličov. Za Majerským nasleduje Michal Kaliňák.

Košický kraj

Post predsedu Košického kraja obhájil Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca, DS) so ziskom 51,31 percenta hlasov.

"Chcel by som sa poďakovať všetkým východniarom za dôveru, ktorí prejavili dnešnou voľbou svoju vôľu a ukázali, akým smerom chcú, aby sa Košický kraj aj ďalej uberal," povedal novinárom.

Predbežné výsledky volieb môžete sledovať aj v našom ONLINE článku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok