Oslavy Halloweenu v juhokórejskom Soule dopadli tragicky, mŕtvych je vyše 150 ľudí

ta3 TASR ČTK
29.10.2022 17:37

V tlačenici pri sobotných oslavách Halloweenu v juhokórejskom hlavnom meste Soul podľa najnovších údajov zomrelo 153 ľudí, vrátane najmenej 22 cudzincov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hasičov. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na nedeľu vyhlásil štátny smútok. Vláda podľa neho dôkladne vyšetrí príčinu nešťastia, aby sa podobná tragédia už neopakovala.

Medzi mŕtvymi sú podľa hasičov okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu, Spojených štátov, Rakúska alebo Nórska. Hasiči tiež uviedli, že 89 ľudí utrpelo zranenie. Dodali, že 19 osôb sa nachádza vo vážnom stave. Pôvodne úrady hovorili o 150 zranených. O troch obetiach z Ruska na sociálnej sieti Telegram informovala ruská ambasáda v Soule. Väčšina obetí sú mladí ľudia do 30 rokov, píše Reuters.

Podľa záchranárov je možné, že sa počet obetí ešte zvýši, napísala agentúra Reuters. "V srdci Soulu sa minulú noc odohrala tragédia a nešťastie, ktoré sa nemalo stať," vyhlásil prezident, ktorý v nedeľu ráno prišiel na miesto tragédie a vyjadril sústrasť pozostalým, píše AFP. V súvislosti s nešťastím bolo ráno nezvestných 355 ľudí, uviedla kórejská agentúra Yonhap.

Podľa hasičov sa predpokladá, že ľudia boli utlačení na smrť po tom, čo sa veľký dav okolo 22:20 miestneho času (15:20 SELČ) začal tlačiť vpred v úzkej uličke blízko hotela Hamilton, hlavného miesta večierkov v Soule.

Podľa miestnych médií sa na oslavu Halloweenu v štvrti Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, zišlo približne 100-tisíc ľudí. Miesto je obľúbené aj medzi cudzincami žijúcimi v Južnej Kórei a turistami. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky. Uskutočnila sa po tom, čo krajina zrušila obmedzenia, ktoré mali brániť šíreniu choroby covid-19.

Sústrasť vyjadril aj Biden

Prezident vyjadril sústrasť pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným, pričom uviedol, že vláda sa zapojí do príprav pohrebov a plne zmobilizuje zdravotnícke služby pre zranených vrátane individuálneho pridelenia štátnych zamestnancov k tým, ktorí potrebujú pomoc. "Najdôležitejšie je určiť príčinu nehody a zabrániť podobným nehodám," povedal prezident. Prisľúbil prijať zásadné zlepšenia a opatrenia, aby sa podobné nehody v budúcnosti neopakovali.

Informoval tiež, že poverí ministerstvo vnútra a ďalšie príslušné ministerstvá, aby vykonali mimoriadnu kontrolu všetkých osláv Halloweenu a iných slávností s cieľom zaistiť ich bezpečný priebeh.

V súvislosti s tragédiou vyjadrili sústrasť a účasť mnohí štátnici: prezident USA Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau, šéf európskej diplomacie Josep Borrell, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak či austrálsky premiér Anthony Albanese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok