Novinári ako zahraniční agenti. Rusko tak označilo zakladateľku televíznej stanice Dožď

ta3/TASR
29.10.2022 12:23

Rusko v piatok vyhlásilo zakladateľku nezávislej televíznej stanice Dožď Nataliu Sindejevovú i dvoch ďalších tamojších novinárov za "zahraničných agentov", informuje agentúry AFP.

Novinári ako zahraniční agenti. Rusko tak označilo zakladateľku televíznej stanice Dožď
Twitter/ Наталья Синдеева

Mená Sindejevovej, ako aj Vladimira Romenského a Jekateriny Kotrikadzeovej sa objavili na najnovšom zozname "zahraničných agentov", ktorý zostavuje ruské ministerstvo spravodlivosti. Dôvodom, pre ktorý naň novinári pribudli, sú ich "politické aktivity", uviedlo ministerstvo.

Televízia Dožď začala vysielať v roku 2008, pripomína AFP. Pokrývala ruské opozičné a protestné hnutie. Uplynulý rok bola za "zahraničného agenta" označená aj samotná televízna stanica. Všetky najvýznamnejšie nezávislé médiá v Rusku vrátane rozhlasovej stanice Echo Moskvy a televízie Dožď boli v krajine uzatvorené alebo pozastavili svoju činnosť.

Dožď ukončil aktivity a pozastavil vysielanie v Rusku tento rok po emotívnej show z 3. marca, krátko po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Stanica obnovila vysielanie 18. júla zo štúdií v susednom Lotyšsku.

Na zoznam "zahraničných agentov" v piatok pribudol okrem iných aj právnik Michail Beňjaš a youtuber Ivan Jakovina. Po začiatku vojny na Ukrajine Rusko zaviedlo zákon, na základe ktorého hrozí za šírenie "falošných" informácií o ruskej armáde až 15-ročné väzenie. Rady ruskej opozície sa v uplynulých mesiacoch zmenšili, pričom väčšina jej členov je v exile alebo vo väzení, konštatuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok