Filipínami sa prehnala tropická búrka Nalgae. Desiatky ľudí prišlo o život, ďalší sú nezvestní

ta3 TASR
29.10.2022 07:31

Filipínske úrady znížili počet obetí búrky na 45. Ďalších najmenej 14 osôb je nezvestných. Spôsobila pri tom vážne prívalové povodne a zosuvy pôdy. Na hlavnom filipínskom ostrove Luzon nabral živel rýchlosť 95 kilometrov za hodinu.

Tropická búrka Nalgae, ktorá v sobotu zasiahla hlavný filipínsky ostrov Luzon, spôsobila na Filipínach početné prívalové povodne, zosuvy pôdy a veľké materiálne škody.

V niektorých oblastiach ostrova Mindanao povodňová voda a masy bahna zničili aj celé dediny. Obzvlášť tragické následky mala búrka v tamojšej dedine Kusiong, na ktorú sa zrútila časť rozmočeného horského svahu. V troskách domov tam našli už minimálne 11 mŕtvych tiel.

Oficiálna bilancia obetí, ktorá sa ešte môže zvýšiť, hovorí aktuálne o 45 mŕtvych, 31 zranených a 15 nezvestných. Pôvodný nesprávny údaj o 72 obetiach na životoch spôsobila skutočnosť, že niektorí z mŕtvych boli do bilancie omylom započítaní dvakrát.

Prívalové povodne spôsobené bahnom a sutinami z prevažne odlesnených svahov patria v uplynulých rokoch k najsmrteľnejším nebezpečenstvám, ktoré tajfúny na Filipínach predstavujú.

Nalgae by mohla zasiahnuť i hlavné mesto Manila, varovali meteorológovia. Pred jej príchodom na pevninu bolo evakuovaných viac ako 7000 ľudí, uviedol úrad civilnej obrany. Pobrežná stráž tiež pozastavila trajektovú dopravu na väčšine Filipín.

Vedci tvrdia, že takéto búrky, ktoré zabíjajú aj hospodárske zvieratá a ničia kľúčovú infraštruktúru, sú čoraz silnejšie, pretože planéta sa otepľuje v dôsledku klimatických zmien.

Témy: Luzon Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok