V Nórsku zatkli údajného špióna Ruskej federácie, odsúdili ho na štyri týždne vo väzbe

ta3 čtk
28.10.2022 22:44

Nórska kontrarozviedka PST v piatok zverejnila meno údajného ruského špióna, ktorého zatkla v pondelok v arktickom meste Tromsö. Podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat sa zrejme jedná o dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU. V čase vysokého napätia medzi Moskvou a Západom by išlo o vzácny úlovok, uviedla agentúra AFP.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Nórske bezpečnostné zložky zadržali v pondelok brazílskeho štátneho príslušníka, ktorého podozrievajú, že v severnom prístave Tromsö žil pod falošným menom a identitou. Nórska tajná služba sa domnieva, že dotyčný mohol získať sieť kontaktov a informácie o politike Nórska v severnom regióne, ktoré by Rusko mohlo zneužiť. Zatknutý bol v rámci spolupráce s ďalšími spravodajskými službami.

V piatok PST uviedla, že zatknutým je Rus Michail Mikušin narodený v roku 1978, pričom v Nórsku sa vydával za 37-ročného brazílskeho štátneho príslušníka Josého Assisa Giammariu. Súd v Osle ho na štyri týždne poslal do väzby. Obvinený vinu poprel.

"Skvelá práca, Nórsko - chytili ste plukovníka GRU," uviedol na Twitteri šéf investigatívneho webu Bellingcat Christo Grozev s tým, že Mikušin je registrovaný na adrese jednej z koľají patriacich GRU. Podľa neho to znamená, že ide najmenej o plukovníka. Podľa PST je Mikušin takzvaným ilegálnym agentom, ktorý sa dlhodobo snaží preniknúť do cudzej krajiny, aby si vybudoval sieť kontaktov, vytvoril informačné kanály a získal prístup k citlivým informáciám. Vypátranie tohto typu agentov je veľmi zložité a vzácne, poznamenáva APF.

Príslušníci GRU majú podľa západných bezpečnostných zložiek na svedomí okrem iného pokus o otravu bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v britskom Salisbury, hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu či výbuchy v muničnom sklade v českých Vrbeticiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok