Ukrajina dostane od USA ďalšiu vojenskú pomoc, bude obsahovať zbrane aj vojenský materiál

ta3 čtk
28.10.2022 21:26

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 275 miliónov dolárov. Pôvodnú informáciu agentúry AP potvrdil v piatok večer americký minister zahraničia Antony Blinken. Pomoc bude obsahovať zbrane, muníciu a iný vojenský materiál zo skladov americkej armády, napísala agentúra Reuters.

Ukrajina dostane od USA ďalšiu vojenskú pomoc, bude obsahovať zbrane aj vojenský materiál
TASR/AP (ilu)

Balík novej vojenskej pomoci má napríklad obsahovať muníciu pre raketomety HIMARS. "Pracujeme tiež na tom, aby sme Ukrajine dodali protivzdušné systémy, ktoré potrebuje," uviedol Blinken s tým, že Washington chce poskytnúť Kyjevu v novembri dva systémy NASAMS, čo sú systémy protivzdušnej obrany stredného až dlhého dosahu. USA tiež pracujú so svojimi spojencami na dodávkach ďalších protivzdušných systémov.

Kanadský premiér Justin Trudeau dnes oznámil vydanie špeciálnych kanadských dlhopisov v prospech Ukrajiny. Prostriedky vybrané cez dlhopisy Kanada odovzdá ukrajinskej vláde. "Chceme dať všetkým Kanaďanom možnosť priamo podporiť Ukrajinu," povedal Trudeau. Oznámil tiež, že Kanada zavedie sankcie proti ďalším 35 ruským občanom, a to vrátane vysokých manažérov spoločnosti Gazprom. Spojené štáty od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyčlenili na zbrane a ďalšie vybavenie pre Kyjev takmer 18 miliárd dolárov.

Americké ministerstvo zahraničia predtým informovalo o úsilí, ktoré vyvíja s cieľom zabrániť tomu, aby sa zbrane zaslané Spojenými štátmi Ukrajincom dostali do nesprávnych rúk, napríklad k ruským vojakom alebo extrémistickým skupinám.

"Vojny môžu poskytnúť príležitosť na to, aby sa zbrane dostali do súkromných rúk cez krádeže alebo nezákonný predaj, čo niekedy vytvára čierne trhy so zbraňami, ktoré pretrvávajú desiatky rokov," uviedla podľa stanice CNN americká diplomacia a ako príklad spomenula vojny na Balkáne v 90. .rokoch minulého storočia.

USA sa tomuto scenáru snažia zabrániť cez plán, ktorý zahŕňa posilnenie schopnosti bezpečnostných síl Ukrajiny a jej susedov zabezpečiť zbrane alebo posilnenie ochrany ukrajinských hraníc s cieľom zabrániť prípadnému pašovaniu zbraní.

Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že intenzívny dopyt Ukrajiny po zbraniach zatiaľ zrejme bráni šíreniu napríklad protitankových striel Javelin na čiernom trhu. Hlavným problémom je podľa neho zabavovanie zbraní ruskými silami pri obsadzovaní ukrajinského územia. Americká diplomacia varovala, že Moskva tieto zbrane môže využiť na vyvinutie protiopatrení voči nim alebo na vykonávanie operácií pod falošnou vlajkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok