Česko reagovalo na obvinenia o porušovaní schengenského kódexu. Všetko je v medziach pravidiel, povedal Rakušan

ta3 čtk
28.10.2022 21:14

Predĺženie kontrol na hraniciach so Slovenskom je presne v medziach medzinárodných pravidiel. Nedochádza k žiadnemu porušeniu schengenského kódexu, reagoval vo vyjadrení pre ČTK na piatkovú slovenskú kritiku minister vnútra Vít Rakušan (STAN).

Česko reagovalo na obvinenia o porušovaní schengenského kódexu. Všetko je v medziach pravidiel, povedal Rakušan
TASR/Martin Baumann

Slovenský minister vnútra Roman Mikulec povedal, že Slovensko považuje súčasné české kontroly za porušenie schengenského kódexu. Opätovne tvrdil, že Česko v súvislosti s odovzdávaním migrantov porušuje takzvanú readmisnú dohodu. Slovenská polícia možno navrhne, aby Bratislava túto dohodu vypovedala.

"K žiadnemu porušeniu schengenského kódexu z našej strany nedochádza. Predĺženie kontrol je presne v medziach medzinárodných pravidiel," uviedol vicepremiér. ČR kvôli náporu migrantov pôvodom hlavne zo Sýrie zaviedla kontroly na hraniciach so Slovenskom na konci septembra a potom opakovane rozhodla o ich predĺžení, naposledy tento týždeň do 12. decembra. Podľa Rakušana ide o krajné riešenie, ak by ale teraz kontroly skončili, mohli by to pašeráci znova využiť.

"Nelegálnu migráciu riešime v celoeurópskom meradle v rámci českého predsedníctva EÚ. Nie je to boj so Slovákmi, ale predovšetkým s prevádzačmi, ktorí nelegálne zarábajú na ľudskom nešťastí," poznamenal Rakušan. "Počas kontrol českí policajti, colníci aj vojaci odhalili na šesť desiatok ľudí, ktorí takto zarábajú na utekajúcich," dodal.

Aj rakúske ministerstvo vnútra v piatok informovalo o tom, že tamojšia vláda predĺži o 15 dní kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré zaviedla koncom septembra kvôli nárastu nelegálnej migrácie. Pôvodne mali kontroly skončiť v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok