Zomrel posledný z generácie slávnych amerických rokenrolových hudobníkov Jerry Lee Lewis

ta3 čtk
28.10.2022 20:48

V 87 rokoch v piatok zomrela jedna z legiend amerického rokenrolu Jerry Lee Lewis. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry s odkazom na hudobníkovho agenta. Lewis bol posledným z generácie slávnych amerických rokenrolových hudobníkov, medzi ktorých patril napríklad Elvis Presley či Chuck Berry. Známy bol aj kvôli svojmu búrlivému súkromnému životu. Na úmrtie reagovali hudobníci a speváci z USA aj ďalších krajín.

Zomrel posledný z generácie slávnych amerických rokenrolových hudobníkov Jerry Lee Lewis
TASR/AP

Excentrický pianista a spevák bol pri tom, keď rokenrol začínal svoje víťazné ťaženie svetom. Jeden z najtalentovanejších pianistov všetkých čias získal množstvo zlatých dosiek, aj štyri ceny Grammy, vrátane tej za celoživotné dielo. Slávu mu priniesli napríklad piesne Whole Lotta Shakin Goin On a Great Ball of Fire!. V roku 1986 bol ako jeden z prvých uvedený do rokenrolovej Siene slávy.

Jeho kariéru v 60. rokoch zabrzdilo odhalenie, že jeho treťou manželkou bola jeho sesternica, ktorú si vzal, keď mala 13 rokov. Celkovo sa oženil sedemkrát a mal šesť detí, z ktorých dve zahynuli tragickou smrťou. Kvôli daňovým nezrovnalostiam žil niekoľko rokov v zahraničí.

"Bez Jerryho Leea Lewisa by som nebol tým, kým som. Bol priekopnícky a strhujúci a úplne rozdrvil klavír," uviedol britský spevák Elton John. "Rebel až do konca," uviedol hudobník Gene Simmons, ktorý označil Lewisa za jedného z priekopníkov rokenrolu. Svoju sústrasť na sociálnych sieťach vyjadrili aj člen kapely Rolling Stones Ronnie Wood, bývalý člen kapely Beatles Ringo Star alebo bývalý americký prezident Donald Trump

V roku 2009 nadchol divákov energickým vystúpením v Prahe v holešovickej hale. Prvýkrát zahral v Prahe v roku 2004. V posledných rokoch svojho života žil na svojom statku v štáte Mississippi. Prestal koncertovať v roku 2019 po menšej cievnej mozgovej príhode, napísala agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok