Zelenskyj udelil Prahe čestný titul Mesto-záchranca

ta3 čtk
28.10.2022 20:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok udelil Prahe v deň českého štátneho sviatku čestný titul Mesto-záchranca, a to za pomoc Ukrajincom a Ukrajine. O prezidentovom dekréte informoval na sociálnych sieťach bývalý ukrajinský veľvyslanec v Prahe Jevhen Perebyjnis, ktorý je teraz námestníkom ukrajinského ministra zahraničia. "Gratulujem, Zlatá Praha, a veľmi ďakujem," napísal diplomat.

Po podaní 2. dávky sa covidom nakazilo v Česku len veľmi málo ľudí
TASR/AP

"Za prejavený humanizmus, milosrdenstvo a solidaritu s ukrajinským ľudom, všestrannú pomoc občanom Ukrajiny, ktorí boli nútení opustiť vlasť v dôsledku ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine, ako aj za silnú podporu Ukrajiny pri obrane jej nezávislosti a suverenity nariaďujem udeliť mestu Prahe čestný titul Mesto-záchranca," uvádza sa v prezidentovom výnose.

Ukrajinské médiá zdôrazňujú, že Praha od začiatku ruskej invázie patrí medzi najväčších spojencov Kyjeva; českú pomoc Ukrajine vyčísľujú na rádovo desiatky miliárd korún. V Kyjeve bola v piatok predstavená nová poštová známka "Sme spolu", ktorá má symbolizovať priateľstvo a partnerstvo medzi Českom a Ukrajinou, informovalo ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok