Neznámi páchatelia namaľovali hákové kríže na mieste tábora Buchenwald. Polícia začala vyšetrovanie

ta3 TASR
28.10.2022 19:57

Neznámi páchatelia namaľovali hákové kríže a ďalšie krajne pravicové symboly na tabule v komplexe národného pamätníka, ktorý stojí na mieste bývalého koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku.

Neznámi páchatelia namaľovali hákové kríže na mieste tábora Buchenwald. Polícia začala vyšetrovanie
Twitter/ Buchenwald_Dora

Polícia spresnila, že zakázané symboly boli vo štvrtok večer namaľované na dve dopravné tabule a na tabuľu s mapou pamätníka. Poškodené tabule okamžite odstránili. V piatok to oznámili úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Nadácia, ktorá pamätník spravuje, na Twitteri uviedla, že išlo o "odporný útok na dôstojnosť obetí nacistov a na našu prácu". Zatiaľ nebola zverejnená žiadna informácia o tom, kto je za útok zodpovedný. Polícia začala vyšetrovanie.

  

Prípad sa stal po tom, čo niekto v júli zoťal sedem stromov venovaných pamiatke obetí tohto nacistického tábora. Koncentračný tábor Buchenwald vybudovali v roku 1937. Nachádza sa deväť kilometrov od nemeckého mesta Weimar v spolkovej krajine Durínsko. V Buchenwalde a jeho satelitných táboroch zahynulo vyše 56-tisíc z 280-tisíc zadržiavaných väzňov. Tých buď zabili nacisti, alebo zomreli na následky hladu, choroby či pri lekárskych experimentoch. Tábor oslobodili 11. apríla 1945.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok