Krvavé potlačenie protestov v Zéhedáne. Iránske bezpečnostné zložky strieľali do davu demonštrantov

ta3 čtk
28.10.2022 18:22

Bezpečnostné zložky v meste Záhedán na juhovýchode Iránu strieľali do účastníkov piatkové protivládneho protestu. Podľa agentúry AFP o tom informovala organizácia HRANA, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne. Podľa miestnych úradov si incident vyžiadal jedného mŕtveho a 14 zranených. Polícia v Záhedáne krvavo potlačila demonštrácie už pred štyrmi týždňami.

Krvavé potlačenie protestov v Zéhedáne. Iránske bezpečnostné zložky strieľali do davu demonštrantov
TASR/AP

"Špeciálne policajné jednotky zasiahli proti demonštrantom a strieľali do davu zhromaždeného po piatkových modlitbách v Záhedáne," uviedla na Twitteri agentúra HRANA. Na sprievodnom neoverenom videu z dnešného protestu pri centrálnej mešite v Záhedáne je vidieť utekajúcich demonštrantov a je počuť streľbu. Ďalšie snímky zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú stopy krvi na dlažbe. Mimovládna organizácia NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete, neskôr v piatok uviedla, že v Záhedáne je zrejme prerušený prístup k internetu.

Provinčná bezpečnostná rada večer uviedla, že pri "nepokojoch" v Záhedáne bol pri "neidentifikovanej streľbe" zabitý jeden človek a ďalších 14 osôb, vrátane príslušníkov bezpečnostných síl, utrpelo zranenie. Miestni aktivisti, na ktorých sa odkazovala agentúra AP, hovorili o najmenej dvoch mŕtvych.

Násilnosti v Záhedáne sa odohrávajú v čase vlny protivládnych protestov po celej krajine, ktorú vyvolala smrť dvadsaťdvaročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej, ktorú mravnostná polícia zadržala podľa médií kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatku, ktorú musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979. Podľa polície utrpela infarkt, podľa kritikov a svojej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality.

Záhedan, metropola chudobnej provincie Sístan a Balúčestán, je podľa AP dejiskom najnásilnejších stretov medzi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami počas súčasnej protestnej vlny. Podľa ľudskoprávnej organizácie IHR tu počas stretov vyvolaných znásilnením mladého dievčaťa policajtom zamrelo pred štyrmi týždňami 93 ľudí.

Iránske úrady v piatok podľa štátnych médií prepustili dvoch vysokých bezpečnostných činiteľov v Záhedáne, vrátane policajného šéfa. Provinčná bezpečnostná rada zároveň oznámila výsledky vyšetrovania vykonaného na žiadosť iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího, podľa ktorých boli zabití nevinní civilisti a niektorí policajti pochybili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok