Kažimír pripravuje zavedenie daňovej lotérie

TASR, TA3
17.1.2013 15:37

Rezort financií chce v priebehu tohto roka zaviesť pre slovenských podnikateľov elektronický výkaz dane z pridanej hodnoty (DPH). Ten má v kombinácii so systémom vyhodnocovania rizikových platcov DPH znížiť pomerne vysoké straty štátu v rámci výberu tejto dane.

Kažimír pripravuje zavedenie daňovej lotérie
SITA

"Mal by doniesť konkrétne výsledky pri výbere dane z pridanej hodnoty, ktorý je kľúčovým problémom našej daňovej sústavy," povedal dnes na brífingu v Bratislave minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Stalo sa tak po stretnutí s členom Európskej komisie (EK) Algirdasom Šemetom, ktorý je zodpovedný za daňovú politiku, colnú úniu, audit a boj proti podvodom.

Kažimír sa s komisárom rozprával o daňovom ratingu či daňovej lotérii, ktorú ministerstvo pripravuje. Pôjde o podobnú lotériu registračných dokladov, aká funguje napríklad na Taiwane. Ministerstvo financií (MF) SR ju chce zaviesť do konca tohto roka. V tejto súvislosti minister uvítal pomocnú ruku zo strany EK, ktorá je schopná ponúknuť krajine tímy odborníkov a poradcov zo svojich radov.

Podľa Šemetu je silná a účinná daňová politika na národnej úrovni, podporovaná unifikovanou snahou na európskej úrovni, potrebná pre opustenie krízy, v ktorej sa dnes európske spoločenstvo nachádza. Významná je podľa jeho slov aj podpora SR pre myšlienku európskej dane z finančných operácií.

"Je to vskutku ambiciózne úsilie poháňané rastúcim zistením, že zotavenie a rast EÚ spočíva v intenzívnejšej snahe v oblasti daní, rovnako ako v iných oblastiach politiky," zdôraznil Šemeta, ktorý sa dnes v Bratislave stretol aj s premiérom Robertom Ficom a predstaviteľmi dvoch parlamentných výborov.
EK podľa šéfa rezortu financií oceňuje aj jeho plán v oblasti ochranných kolkov na cigarety a alkohol.

Ministerstvo pripravuje štátnu tlačiareň takýchto cenín, ktorá má byť umiestnená v kremnickej mincovni. "Pracujeme takisto na veľmi moderných technológiách označovania takýchto kolkov, aby sme mali prehľad od výroby až po predaj každého jedného balíčka cigariet alebo každej fľaše alkoholu," dodal Kažimír.

Eurokomisár zodpovedný za daňovú politiku, colnú úniu, audit a boj proti podvodom, Algirdas Šemeta, je na oficiálnej návšteve Slovenska. Pozrite si stretnutie A. Šemetu a P. Kažimíra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok