Pri záchrannej akcii v Alžírsku zahynuli desiatky rukojemníkov

TASR, TA3
17.1.2013 15:22

Pri oslobodzovacom útoku alžírskych ozbrojených síl zabilo letectvo 35 rukojemníkov, medzi nimi aj niekoľko občanov západných krajín, a 15 ich únoscov spájaných s al-Káidou.

Pri záchrannej akcii v Alžírsku zahynuli desiatky rukojemníkov
SITA

Sedem západných rukojemníkov zostalo v rukách únoscov po útoku alžírskej armády na zariadenie na ťažbu zemného plynu na Sahare, kde ich zadržiavajú. Oznámila to mauritánska tlačová agentúra ANI, ktorá citovala jedného z únoscov. Povedal, že v rukách majú troch Belgičanov, dvoch Američanov, Japonca a Brita.

Alžírska tlačová agentúra APS oznámila, že armáda oslobodila štyroch zahraničných rukojemníkov. Nemenovaný bezpečnostný zdroj predtým agentúre Reuters povedal, že 25 z 41 zadržiavaných cudzincov sa podarilo únoscom ujsť.

ANI, ktorá citovala jedného z únoscov, informovala, že pri útoku bolo zabitých 35 rukojemníkov a 15 únoscov.

Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes v Londýne potvrdilo prebiehajúcu operáciu alžírskej armády proti únoscom, ktorí v stredu obsadili zariadenie na ťažbu zemného plynu na juhu Alžírska, kde zajali asi 200 miestnych a 41 zahraničných zamestnancov.

Podľa militantov, ktorých citovali miestne médiá, alžírske vrtuľníky zaútočili na konvoj únoscov, ktorí chceli západných rukojemníkov presunúť na iné miesto. Reuters citoval nemenovaný zdroj z mesta, v ktorom rukojemnícka dráma pokračuje. Povedal, že alžírska armáda pri útoku zabila šesť zahraničných rukojemníkov a osem únoscov, 180 zadržiavaným Alžírčanom sa počas záchrannej operácie údajne podarilo zo zariadenia ujsť.

Hovorca únoscov podľa ANI vyhlásil, že zabijú zvyšok zajatcov, ak sa ich armáda pokúsi oslobodiť.

aaa111.jpg

K únosu sa podľa mauritánskej agentúry ANI prihlásila ozbrojená skupina vedená známym vodcom islamistických fundamentalistov Muchtárom Balmuchtárom. Podľa militantov je útok odvetou zaalžírsku podporu francúzskej intervencie voči vzbúrencom v Mali.

Komplex na ťažbu zemného plynu Ajn Amenás je tretím najväčším v Alžírsku. Nachádza sa približne 100 kilometrov od alžírsko-líbyjských hraníc a zhruba 1300 kilometrov juhovýchodne od metropoly Alžír.
Tamojšie pole na ťažbu zemného plynu spoločne prevádzkujú britská energetická spoločnosť BP, nórska firma Statoil a alžírsky štátny podnik Sonatrach. Pôsobí na ňom aj japonská spoločnosť JGC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok