Na Nemeckom pohári bez hráčov z KHL. V nominácii Slovenska figurujú iba hokejisti z domácej a českej ligy

ta3 TASR
28.10.2022 15:06

Obrancovia Michal Beňo a Samuel Hain sa ako nováčikovia dostali do nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár v Krefelde. V nej figurujú iba hráči zo slovenskej a českej najvyššej súťaže. Asistentmi Craiga Ramsayho budú Andrej Podkonický a Peter Frühauf, ktorý bude pôsobiť aj vo funkcii reprezentačného skauta.

V Ramsayho výbere je zatiaľ 22 hráčov. Šatan by privítal aj ďalšie posily z NHL
TASR/Martin Baumann

Trénerský štáb na čele s hlavným Craigom Ramsaym a generálny manažér Miroslav Šatan zaradili na nominačný zoznam aj tretieho nováčika, brankár Samuel Hlavaj však absolvuje s reprezentáciou iba výcvikový tábor v Bratislave. Dvadsaťročný Beňo z bratislavského Slovana a o päť rokov starší Hain zo Zvolena pocestujú aj do Krefeldu, kde si budú môcť odkrútiť debut v národnom tíme. Dvadsaťdvačlenný káder tvoria jedenásti hráči pôsobiaci v slovenskej Tipos extralige a jedenásti z českej extraligy. Najskúsenejší je obranca Peter Čerešňák so 105 štartmi.

"Opäť sme sa snažili pozvať do národného tímu nové tváre, aby nám mohli ukázať, ako budú bojovať za Slovensko na medzinárodnej úrovni. Máme dvoch nových obrancov. Okrem nich máme v tíme aj skúsené reprezentačné opory, ktoré by mali viesť mužstvo na Nemeckom pohári. Sme zvedaví, ako si predovšetkým mladí a noví hráči poradia s medzinárodnou výzvou, ktorá ich čaká,“ povedal generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan pre portál hockeyslovakia.sk.

 K už stabilnému asistentovi Podkonickému, ktorý pôsobí po boku Ramsayho v reprezentácii od sezóny 2018/19, pribudne v tejto sezóne Frühauf. Ten donedávna pôsobil na pozícii asistenta v Dukle Trenčín. Hlavnou náplňou 40-ročného bývalého reprezentanta bude koučing. Popri tom bude pôsobiť aj ako reprezentačný skaut. V rámci novej agendy preberie na seba časť povinností, ktoré v uplynulom ročníku vykonával asistent generálneho manažéra Oto Haščák. 

Frühauf spolupracoval s trénerským štábom "áčka" už pred niekoľkými mesiacmi v rámci prípravy na MS vo Fínsku. Po konci v Trenčíne sa stal celosezónnym asistentom kanadského hlavného kouča. "Je to obrovská pocta a výzva zároveň. Taktiež veľká zodpovednosť, keďže reprezentujeme našu krajinu. Urobím maximum, aby sme na konci sezóny spoločne s trénerskými kolegami a hráčmi a boli úspešní a hrdí,“ uviedol Frühauf, ktorý reprezentoval Slovensko na MS 2010. 

K postu  reprezentačného skauta dodal: "Po Otovi Haščákovi, ktorý odviedol kus skvelej práce, zostala diera v oblasti skautingu potenciálnych adeptov pre národný tím. Nebude jednoduché plnohodnotne ho nahradiť. Aj preto som so zbieraním dát začal už skôr, aby Craig, Andrej či Miro mali dostatočné informácie o všetkých hráčoch. Plánujem za nimi cestovať po Slovensku aj Česku. Je dôležité, aby bolo vedenie reprezentácie a tréneri v pravidelnom kontakte s potenciálnymi reprezentantmi. Informácie, ktoré vďaka bližšej komunikácii získame, nám dozaista pomôžu pri skladaní reprezentačných výberov.“

Slovenskí reprezentanti sa na zraze pred Nemeckým pohárom zídu v pondelok 7. novembra popoludní v Bratislave. Po niekoľkých tréningových jednotkách odletia v stredu do Nemecka. V Krefelde na tradičnom novembrovom podujatí nastúpia vo štvrtok 10. novembra od 16.15 h proti Rakúsku. Po dni voľna budú pokračovať na turnaji v sobotu od 14.00 h proti Dánsku, domáce Nemecko bude ich súperom o deň neskôr od 14.30 h.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok