Ukrajinskú ekonomiku čaká tento rok pokles o takmer 32 percent, odhaduje centrálna banka

ta3 ČTK
28.10.2022 12:20

Ukrajinská ekonomika v tomto roku klesne o takmer 32 percent a medziročná inflácia sa zrýchli na 30 percent. Môžu za to predovšetkým škody spôsobené ruskou inváziou. Uviedla to ukrajinská centrálna banka. Za predpokladu, že sa bezpečnostné riziká znížia a dopyt oživí, mohol by hrubý domáci produkt v rokoch 2023 a 2024 vzrásť približne o štyri až päť percent.

ONLINE:
TASR/AP

"Tohtoročný hospodársky rast je spôsobený nižším domácim dopytom, narušením logistiky a veľkými stratami pracovnej sily a výrobného potenciálu spôsobenými vojnou," uviedla banka. Miera nezamestnanosti podľa jej odhadu tento rok dosiahne 30 percent.

Inflácia v súčasnosti predstavuje takmer 25 percent. V budúcom roku by mala zmierniť na 21 percentá a v roku 2024 klesnúť pod desať percent. Hlavným zdrojom krytia rozpočtového deficitu zostane aj naďalej medzinárodné financovanie. Deficit by sa mal postupne znižovať z 25 percent HDP v tomto roku na 12 percent HDP v roku 2024.

Hlavným rizikom prognózy je, že vojna môže trvať dlhšie, než sa predpokladá. Podľa alternatívneho scenára, ktorý počíta s tým, že bezpečnostné riziká pretrvajú do polovice roku 2024, sa HDP v rokoch 2023 a 2024 zvýši zhruba o dve až tri percentá, napísala agentúra Reuters.

V prvých troch štvrťrokoch tohto roku sa podľa údajov ministerstva hospodárstva ukrajinská ekonomika prepadla medziročne o 30 percent. Okrem ruskej invázie na ekonomiku malo nepriaznivý vplyv aj zlé septembrové počasie, ktoré spomalilo zber.

Svetová banka tento mesiac predpovedala, že ukrajinská ekonomika v celom tomto roku klesne o 35 percent. Nový odhad predstavuje zlepšenie oproti júnovej prognóze, ktorá predpokladala prepad o viac ako 45 percent. V budúcom roku počíta Svetová banka s návratom ukrajinskej ekonomiky k rastu, ktorý teraz odhaduje na 3,3 percenta. Banka tiež predpokladá, že obnova krajiny bude stáť minimálne 349 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok