Ľudia s nízkym sebavedomím hľadajú útechu v domácich miláčikoch, ukázala štúdia

ta3/pg
2.11.2022 06:00

Nový výskum, ktorý realizovali na nemeckých majiteľoch psov zistil, že ľudia so silnejšími vzťahmi k svojim domácim miláčikom vykazujú viac symptómov duševných porúch a úzkosti. Toto spojenie môže byť plne vysvetlené neistotou pri nadväzovaní vzťahov s inými ľuďmi.

Prechádzka so psom.
TASR/AP

Vlastníctvo domácich zvierat je už dlho spájané s lepším duševným zdravím a nižšou úrovňou negatívnych stavov, ako je napríklad osamelosť a depresia, a to tak u bežnej populácie, ako aj u pacientov s fyzickými a duševnými poruchami. Takéto zistenia však neboli konzistentné, pretože iné štúdie uvádzali nulové alebo dokonca negatívne účinky vlastníctva domácich zvierat na fyzické a duševné zdravie, uviedol PsyPost.

Puto s domácim miláčikom

Iná línia výskumu spája emocionálnu väzbu k domácim zvieratám s problémami v medziľudských vzťahoch. Jedna taká štúdia zistila, že ľudia so silnejším vzťahom k domácim zvieratám hlásili nižšiu úroveň sociálnej podpory a vyššiu úroveň osamelosti a depresie. Ďalší zistil, že silná pripútanosť k domácim zvieratám je spojená s traumou z detstva a určitými psychopatologickými črtami. 

Tieto výsledky viedli autorov novej štúdie k tomu, aby sa zamerali na vzťah medzi štýlmi medziľudských vzťahov (t. j. aké druhy vzťahov s ostatnými nám vyhovujú), pripútanosť k domácim miláčikom a duševné zdravie.

Autorka štúdie Johanna Lass-Hennemann a jej kolegovia uskutočnili online prieskum medzi 610 nemeckými majiteľmi psov, aby otestovali hypotézu, že silnejšia emocionálna väzba na psa je spojená s vyššou záťažou v oblasti duševného zdravia a neistým vzťahom k ľuďom. Zamerali sa tiež na "rozlúštenie spojenia medzi emocionálnou pripútanosťou k domácim zvieratám a ľuďom, a ich súvislosťami so záťažou duševného zdravia."

Výskumníci získali respondentov distribúciou odkazu na ich prieskum na webových stránkach pre majiteľov psov a na sociálnych sieťach. Účastníkmi štúdie boli väčšinou ženy (93 %) vo veku od 18 do 73 rokov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok