Poslanec českých ľudovcov zverejnil, že je gay, aj kvôli útoku na Zámockej

TA3 ČTK
27.10.2022 21:39

Poslanec českých ľudovcov Jiří Navrátil verejne uviedol, že je gay. Podľa serveru Seznam Zprávy ho k tomu prinútila aj nedávna homofóbiou motivovaná vražda dvoch mužov na Slovensku. Aj česká spoločnosť sa radikalizuje, a je preto potrebná otvorenosť, povedal Navrátil serveru.

Poslanec českých ľudovcov zverejnil, že je gay, aj kvôli útoku na Zámockej
Twitter/Jiří Navrátil

Zatiaľ čo časť koaličných strán podporuje uzákonenie možnosti uzatvárania manželstva aj pre rovnopohlavné páry, skupina poslancov na čele s ľudovcom Markom Výborným chce presadiť ústavnú ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy. KDU-ČSL je podľa Navrátila konzervatívna, ale kvôli svojej orientácii nemal v strane problémy.

"Som gay. Slovensko je od nás síce vzdialené, tam nemajú ani registrované partnerstvo, ale aj naša spoločnosť sa v určitých prípadoch veľmi radikalizuje a je správne konať otvorene," povedal Navrátil portálu. Odkazoval tak na útok z 12. októbra, keď devätnásťročný muž zastrelil pri gaybare v centre Bratislavy dvoch mužov vo veku 23 a 26 rokov, postrelil do nohy dvadsaťosemročnú ženu a následne spáchal samovraždu. Slovenská polícia vraždu vyšetruje ako čin z nenávisti.

Navrátil je poslancom, námestníkom moravskosliezskeho hajtmana a dlhoročným zástupcom primátora Mořkova na Novojičínsku, kde žije so svojim partnerom. 

„U nás v Mořkove, kde som bol už tretie volebné obdobie za sebou zvolený za zástupcu starostu, všetci o mojom súkromí vedia. Odvtedy, čo som sa sem nasťahoval, som s jedným partnerom, chodíme do reštaurácie a normálne spoločensky žijeme. Nechcem sa chváliť , Ale tu v mojej obci som získal najviac preferenčných hlasov," povedal Navrátil serveru. "Nezaznamenal som, že by tu niekto vyskakoval proti mne, ale samozrejme pre niektorých ľudí to je zložitá otázka," doplnil.

Špičky ľudovcov chcú uzákoniť, aby bolo manželstvo v ústave definované ako zväzok medzi mužom a ženou, zatiaľ čo iní poslanci by chceli manželstvo aj pre rovnopohlavné páry. "Naša strana je konzervatívna v rôznych názoroch, ale nikdy som sa ako politik nestretol s tým, že by mi moju orientáciu niekto vyčítal. Všetci s tým boli vždy oboznámení," uviedol Navrátil.

Navrátil pritom označuje terajšie registrované partnerstvo, možnosť uzatvárania zväzkov pre rovnopohlavné páry, za nedôstojné. "V Českej republike registrujeme autá a máme registračné značky, ale nebudeme registrovať ľudí," povedal. Chce sa preto sústrediť na zlepšenie súčasnej legislatívy. Možnosť uzatvárania rovnopohlavného zväzku by sa podľa neho mala rozšíriť na akékoľvek úrady s matrikou, dnes je to možné len na vybraných úradoch. Chcel by tiež zmeniť formu uzatvárania týchto zväzkov.

"Vždy som sa snažil nájsť kompromis, a keď vidím dnešné zloženie Snemovne, ktorej časť podala návrh na manželstvo pre všetkých a časť na to, že by sa ústavným zákonom definovalo manželstvo ako vzťah muža a ženy, tak hľadám kompromis, ktorý by touto Snemovňou mohol prejsť," uviedol.

V minulosti sa len niekoľko politikov priamo alebo nepriamo prihlásilo k homosexuálnej orientácii. Napríklad v roku 2019 pri debate o manželstve pre rovnopohlavné páry v Snemovni vyhlásila poslankyňa za ANO Karla Šlechtová, že patrí k LGBT+ komunite. V roku 2017 vtedajší predseda Zelených Matěj Stropnický oznámil, že je gay. Nedobrovoľným verejným coming outom prešiel v roku 2010 Gustav Slamečka, ktorý vtedy viedol ministerstvo dopravy. Predchádzal tomu výrok odborára Jaromíra Duška o "sprisahaní homosexuálov" vo vedení ministerstva dopravy a Českých dráh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok