Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta Gašparoviča

TA3, SITA, TASR
17.1.2013 13:26

Opozícia dnes podala návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy. Parlament ho bude musieť prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na ústavný súd, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov.

Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta Gašparoviča
TASR

Opozícia ich má len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Vládny Smer-SD avizoval, že obžalobu nepodporí.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu snažia dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Opozícia v obžalobe tvrdí, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Osemnásť mesiacov od zvolenia kandidáta je podľa opozície zjavne neprimeraná lehota, pretože je trojnásobne dlhšia ako v iných prípadoch. Opozícia tiež tvrdí, že hlava štátu si bola do veľkej miery vedomá rozsahu svojich právomocí a vedela, že nedodržaním primeranej lehoty na konanie poruší ústavu. "Prezident konal vedome v rozpore s ústavou, s úmyslom oddialiť rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní kandidáta do funkcie generálneho prokurátora," píše sa okrem iného v návrhu obžaloby.

Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov, teda 90 hlasmi. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že nikto zo Smeru-SD nedá ani jeden hlas na obžalobu prezidenta. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala opozičná SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO vrátane jeho šéfa Jozefa Viskupiča a podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej. Predstavitelia opozície podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemajú žiadny právny základ, na ktorom by postavili obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval Čentéša za generálneho prokurátora.

"Prezident konal v zmysle Ústavy SR a svojich právomocí. Za svojím rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora si stojí," uviedol. Hlava štátu podľa neho môže aj nevymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, a to z dôvodov, ktoré prezident opísal na deviatich stranách.

Pozrite si záznam brífingu predstaviteľov opozície

Text návrhu na obžalobu

Prezident: Návrh nestojí na právnych základoch

Návrh opozície na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča nestojí na právnych základoch, reaguje prezidentov hovorca Marek Trubač.

"Hlava štátu konala v zmysle Ústavy SR a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Prezident si za svojim rozhodnutím nevymenovať pána Čentéša stojí," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok