Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

ta3/Alžbeta Múcsková
5.11.2022 00:00

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Archív/Avalon magic

Wicca je jedným z menej známych náboženstiev, ktoré však praktikujú aj ľudia na Slovensku. Je to forma čarodejníctva a viera v silu prírody, elementov a kozmu. Wiccania sa často stretávajú so stereotypmi o čiernej mágii a prepojení s vyznávaním Satana. Nejde ale o nič viac než o klamlivé presvedčenia verejnosti. Wicca sa nespája s vyznávaním kresťanských padlých anjelov a démonov. Je to úplne odlišná viera, ktorá čerpá z keltských a domorodých európskych tradícií. Pozreli sme sa na to, ako sa moderné čarodejníctvo praktizuje vo svete i na Slovensku.

Vznik a šírenie wiccy

Rituály náboženstva pochádzajú z dávnej minulosti, avšak povedomie o wicce sa začalo šíriť až v polovici minulého storočia. Angličan Gerald Gardner bol prvým wiccanom, ktorý verejne šíril poznanie o náboženstve v podobe kníh a rozhovorov s médiami. Jeho prvým dielom bola kniha High Magic's Aid, ktorú však musel zakamuflovať ako fikciu. Wiccania však pri jej čítaní rozpoznali popísané rituály a magické javy.

V roku 1951 anglickí politici na čele s Winstonom Churchillom povolili na území krajiny čarodejníctvo a wiccania sa tak mohli verejne priznať k svojej viere a jej praktikám. Gardnerovi sa tak otvorili nové horizonty šírenia slova o čarodejníctve.

Otvoril Britské múzeum čarodejníctva, vydal svoju najpopulárnejšiu knihu Witchcraft today (Moderné čarodejníctvo), knihu svojich zápiskov a poznatkov The Book of Shadows (Kniha tieňov), ktorá je vo wicce dôležitá ako Biblia v kresťanstve. Jej originál je uložený v trezore jednej z anglických bánk. Písali o ňom médiá a najväčšiu pozornosť získal vďaka televíznemu rozhovoru s BBC, ktorý ho preslávil po celom svete. Rozmach zažilo náboženstvo v 60. rokoch, kedy sa začal šíriť aj fenomén hippie, ktorý bol pepojený so slobodou, silou a prírodou.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok