Libanonský prezident a izraelský premiér odsúhlasili prelomovú dohodu o námornej hranici

ta3 čtk
27.10.2022 10:48

Libanonský prezident Michel Aún vo štvrtok podpísal list povoľujúci prelomovú dohodu o námornej hranici s Izraelom, ktorú pomohli dojednať Spojené štáty. Dohodu následne v Jeruzaleme podpísal aj izraelský premiér Jair Lapid, uviedli izraelské médiá. Dohoda rieši spor týkajúci sa 860 kilometrov štvorcových vôd Stredozemného mora, v ktorých sa nachádzajú ložiská plynu.

Libanonský prezident a izraelský premiér odsúhlasili prelomovú dohodu o námornej hranici
TASR/AP

Podľa libanonského vyjednávača Iljasa bú Saaba predstavuje dohoda začiatok "novej éry". List bude vo štvrtok na najjužnejšej časti libanonskej hranice v meste Nakúra odovzdaný americkým predstaviteľom, ktorí rokovania Izraela a Libanonu sprostredkovali. Následne sa na základni mierových síl v Nakúre uskutočnia ešte ceremónie, ktoré sa zúčastnia zástupcovia oboch krajín.

V Jeruzaleme dohodu schválila izraelská vláda a následne podpísal premiér Lapid. Podľa neho dohoda znamená formálne uznanie Izraela nepriateľským štátom. "Nestáva sa každý deň, že by nepriateľský štát uznal štát Izrael, navyše v písomnej dohode, pred zrakmi celého medzinárodného spoločenstva," uviedol izraelský premiér. "Nestáva sa každý deň, že by Spojené štáty a Francúzsko stáli za nami a poskytovali dohode bezpečnostné a ekonomické záruky," dodal. Uviedol, že dohoda posilňuje bezpečnosť židovského štátu.

Libanonský prezident však dohode taký význam neprikladá a akýkoľvek širší prielom vo vzťahoch medzi oboma krajinami nepotvrdil. Dohoda podľa Aúna nemá "žiadne politické rozmery ani dopady, ktoré by odporovali zahraničnej politike Libanonu".

Prostredníkom zložitých rokovaní bol americký diplomat Amos Hochstein. Ten očakáva, že dohoda bude platiť aj v prípade zmien vo vedení oboch krajín. V tejto súvislosti spomenul nadchádzajúce parlamentné voľby v Izraeli, ktoré sa uskutočnia budúci utorok, a tiež fakt, že mandát libanonského prezidenta Aúna končí už v pondelok. Dohoda by mala byť podľa Hochsteina dodržiavaná "bez ohľadu na to, kto bude veľmi skoro zvolený budúcim libanonským prezidentom".

Dohoda sa podľa agentúry AP považuje za významný prielom vo vzťahoch medzi Izraelom a Libanonom, ktoré sú technicky vo vojnovom stave. Na otázku, čo sa stane, keď dohodu jedna či druhá strana poruší, Hochstein odpovedal, že práve Spojené štáty zostanú garantom, ktorý pomôže vyriešiť akékoľvek spory. "Ak jedna zo strán dohodu poruší, prehrajú obe strany," dodal Hochstein.

Libanon dúfa, že jasne vyznačená námorná hranica umožní začať prieskum plynových nálezísk. "Dúfam, že sú tieto rokovania sľubným začiatkom ekonomického rastu, ktorý ťažba ropy a plynu umožní. Prinesie to stabilitu, bezpečnosť a rozvoj, ktoré Libanon potrebuje," povedal už skôr libanonský prezident, ktorý ale tiež dodal, že dohoda neznamená normalizáciu vzťahov s Izraelom .

Plynové ložiská bude môcť vďaka dohode preskúmať aj Izrael, ktorý dohodu považuje aj za prostriedok znižujúci riziko ďalšej vojny s libanonským šiitskym hnutím Hizballáh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok