Tretí útok za uplynulý týždeň. Podľa sýrskych médií Izrael opäť vypálil rakety v okolí Damasku

ta3 čtk
27.10.2022 06:57

Izrael v noci na štvrtok podnikol raketové útoky na ciele v blízkosti Damasku, uviedli sýrske štátne médiá s tým, že ide o tretí takýto prípad za posledný týždeň. Podľa všetkého sa terčom stali sklady zbraní a munície. Pri útoku zahynuli štyria proiránski bojovníci, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva SOHR.

syria vojaci 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Izraelský nepriateľ podnikol leteckú agresiu z okupovaných palestínskych území a zasiahol niekoľko miest v okolí Damasku," informovalo sýrske ministerstvo obrany. Ako dodalo, niekoľko striel protivzdušná obrana zostrelila a útoky spôsobili materiálne škody. O obetiach sa ministerstvo nezmienilo.

Útok nasledoval po podobných úderoch minulý týždeň v piatok a tento týždeň v pondelok. Pri tom pondelkovom bol podľa sýrskej armády zranený jeden vojak. Piatkové údery boli prvé od 17. septembra, kedy izraelský útok na medzinárodné letisko pri Damasku a neďaleké vojenské stanovištia južne od metropoly zabil päť vojakov. Niekoľko dní predtým Izrael udrel aj na hlavné letisko severosýrskeho mesta Halab (Aleppo).

Izrael v posledných rokoch podľa agentúry AP vykonal stovky úderov na ciele vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie, ale zriedka tieto operácie priznáva alebo ich akokoľvek komentuje. Priznal však, že cieli na základne militantných skupín spriaznených s Iránom, ako je libanonské šiitske hnutie Hizballáh, ktoré vyslalo tisíce svojich bojovníkov na podporu síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Útoky na letisko v Damasku a Halabe súviseli s obavami, že sú využívané na prepravu iránskych zbraní do Sýrie, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok