Putin chce rokovať so Zelenským, odovzdal mi odkaz, povedal prezident Guiney-Bissau

TA3 ČTK
26.10.2022 23:11

Prezident Guiney-Bissau Umaro Sissoco Embaló v Kyjeve uviedol, že ho ruský prezident Vladimir Putin požiadal o odovzdanie odkazu ukrajinskému vodcovi o nutnosti začatia rokovaní medzi oboma krajinami.

Putin chce rokovať so Zelenským, odovzdal mi odkaz, povedal prezident Guiney-Bissau
TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj na to na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že Rusko najskôr musí začať rešpektovať územnú celistvosť, suverenitu a hranice Ukrajiny. Až potom môže byť reč o nejakom budúcom dialógu, citovala Zelenského agentúra Unian. Embolo s Putinom rokoval v utorok počas svojej návštevy Moskvy. K schôdzke povedal, že podľa jeho názoru je ruský prezident pripravený so Zelenským rokovať.

Aj ďalší ruskí predstavitelia v posledných týždňoch uisťovali, že si želajú obnovu prerušených diplomatických rokovaní s Kyjevom. Ukrajina ale uvádza, že mierové rokovania v čase, keď jej vojská postupujú, pre ňu nie sú výhodné. Ukrajina koncom leta prešla do protiofenzívy a vytlačila ruských vojakov zo severovýchodu krajiny aj z časti juhu. 

Ako navyše informoval v polovici októbra portál Meduza s odkazom na nemenované zdroje blízke Kremľu a ruskej vláde, ruský prezident chce dojednať dočasné prímerie s Ukrajinou len, aby sa mohol pripraviť na ďalšiu rozsiahlu ofenzívu začiatkom nadchádzajúceho roka.

Ukrajina opakuje, že rozhovory ako také neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských ultimátach. Na začiatku októbra navyše ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok