V USA, Japonsku aj Indii zastavili prevádzku Boeingov 787

dreamliner
17.1.2013 09:52

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu (16. 1.) dočasne v Spojených štátoch zastavil prevádzku všetkých lietadiel Boeing 787 Dreamliner. Príčinou je séria porúch tohto modelu. Dreamlinery musia zostať na zemi aj v Japonsku a Indii, informovala agentúra DPA.

V USA, Japonsku aj Indii zastavili prevádzku Boeingov 787
SITA

FAA ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla riziko vznietenia ohňa, pretože vstavané batérie sa môžu prehrievať. Priamou príčinou rozhodnutia bolo núdzové pristátie jedného Dreamlinera v Japonsku po tom, čo sa jedna jeho batéria "upiekla". Obe japonské letecké spoločnosti All Nippon Airways a Japan Airlines potom zrušili všetky stredajšie a štvrtkové lety strojov Boeing 787. Minulý týždeň zasa horela batéria jedného Dreamlineru stojaceho na zemi v Bostone.

Boeing doteraz dodal svojim zákazníkom 50 modelov 787, polovica z toho smerovala do Japonska. V USA prevádzkuje Dreamlinery len spoločnosť United Airlines. Aerolínie budú môcť opäť lietať so šiestimi lietadlami tohto modelu až po tom, čo dokážu, že batérie v lietadlách sú bezpečné, uviedla FAA. Po rozhodnutí FAA zastavila prevádzku svojich šiestich strojov Boeing 787 aj indická letecká spoločnosť Air India. Šéf aerolínií Rohit Nandan povedal v rozhovore pre denník Times Of India, že Air India v súlade s pokynmi FAA dočasne stiahne lietadlá Boeing 787 z prevádzky a skontroluje ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok