Putin varoval, že Kyjev chce použiť špinavú bombu. Šojgu obvoláva ministrov

ta3 ČTK
26.10.2022 16:26

Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu pripojil k ruským predstaviteľom, ktorí v posledných dňoch šíria nepodložené tvrdenia o prípravách Kyjeva na použitie takzvanej špinavej bomby. Minister obrany Sergej Šojgu v tejto súvislosti hovoril so svojimi náprotivkami v Číne a Indii, informovalo ruské vydanie stanice BBC.

sfvfd
TASR/AP

"(Spojené štáty) nechávajú bez povšimnutia vyhlásenie kyjevského režimu o jeho túžbe získať jadrové zbrane. Známe sú aj plány na použitie takzvanej špinavej bomby na provokácie," povedal ruský prezident.

Ukrajina a západné krajiny kategoricky odmietli tvrdenie Ruska o ukrajinských prípravách na použitie špinavej bomby, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny. Kyjev uviedol, že Ukrajina takú zbraň nikdy nemala. Západ v tejto súvislosti varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní pod falošnou zámienkou.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu medzitým pokračoval v obvolávaní svojich náprotivkov po celom svete v snahe ich presvedčiť, že Kyjev plánuje na svojom území použiť túto zbraň a obviniť z toho Rusko. 

V stredu hovoril s čínskym ministrom obrany Wej Feng-chem a indickým kolegom Radžnáthom Singhom. Podobné varovanie adresovalo Rusko v minulých dňoch aj predstaviteľom USA, Británie, Francúzska a Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok