Nečasova vláda dorovná česko-slovenské dôchodky

17.1.2013 09:33

O dorovnávaní česko-slovenských dôchodkov rozhodla v Prahe vláda ČR. Novely dvoch s tým súvisiacich zákonov musia prejsť ešte parlamentom. Situácia sa dotkne približne 10.000 ľudí a štátnu pokladňu to bude stáť asi 3,8 miliardy Kč, informoval internetový server iDNES.cz.

Nečasova vláda dorovná česko-slovenské dôchodky

Nová dávka - dorovnávací prídavok - by sa týkala tých, ktorí v čase rozdelenia bývalého Československa pracovali na Slovensku a ktorých dôchodok je preto nižší ako ten, aký by im mal byť vyplácaný, ak by pracovali v ČR.

Nárok na prídavok by mali mať podľa rezortu práce a sociálnych vecí v Prahe ľudia, ktorí poberajú český i slovenský starobný dôchodok, pričom v súčte sú ich dôchodky nižšie, ako keby sa im aj za federálne časy vyplácal iba dôchodok český.

Ďalším predpokladom pre nárok na prídavok je najmenej 25 rokov dôchodkového poistenia pred rozdelením niekdajšej federácie a minimálne rok dôchodkového poistenia pred rokom 1996 v ČR, keď ešte platil federálny zákon o sociálnom zabezpečení.

Vyplácanie dorovnávacieho príspevku by malo prebiehať iba s českým starobným dôchodkom, a to rovnakým spôsobom, akým penzisti dostávajú dôchodky aj v súčasnosti. České občianstvo však v tomto prípade nie je podmienkou.

Vláda ČR reagovala dnes týmto krokom na žaloby znevýhodnených dôchodcov. Situáciou sa už skôr zaoberal Ústavný súd ČR, Najvyšší správny súd ČR i Súdny dvor Európskej únie. Práve posledne menovaná inštitúcia v júni 2011 rozhodol, že každý občan EÚ, ktorý pracoval v bývalom Československu a má nárok na československý dôchodok, môže v prípade nižšej penzie požiadať o jej dorovnanie.

Po tomto verdikte ČR pozastavila doplácanie k slovenských dôchodkom, a to kvôli obavám, že by sa museli dorovnávať aj dôchodky ľudí z iných krajín únie, ktorí pracovali v niekdajšom Československu a majú nižšie dôchodky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok