Rusi odstránili z Chersonu sochu Potemkina. Ukrajina poďakovala za pokrok v derusifikácii

ta3 čtk
26.10.2022 13:59

Ruské okupačné úrady vyviezli z okupovaného Chersonu na juhu Ukrajiny ďalší pamätník, tentoraz kniežaťa Grigorija Potemkina, ktorý je pokladaný za zakladateľa mesta. Obrázky prázdneho podstavca sa objavili na sociálnych sieťach. Z mesta už skôr zmizol pamätník ruského admirálova Fjodora Ušakova a vojvodcu Alexandra Suvorova. Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko ironicky poďakoval okupačným úradom, že podporujú proces derusifikácie.

Rusi odstránili z Chersonu sochu Potemkina. Ukrajina poďakovala za pokrok v derusifikácii
Profimedia

"Rusi si pri úteku z Chersonu ako gesto dobrej vôle vzali so sebou pomníky Suvorova a Ušakova. Samozrejme ďakujeme za podporu nášho boja s následkami rusifikácie," uviedol podľa ruskej redakcie BBC Tkačenko. Súčasne dodal, že tieto otázky by podľa zákona mali riešiť miestne úrady.

Okupačné úrady svoje počínanie vysvetľujú tým, že pomníky by mohlo poškodiť ostreľovanie mesta ukrajinským delostrelectvom. Sľubujú, že akonáhle táto hrozba pominie, pomníky vrátia na miesto.

"Zachraňujeme historické dedičstvo nie preto, že by sme sa snáď domnievali, že do mesta vpadnú nacisti, ale chránime ho pred ostreľovaním, ktoré je teraz natoľko chaotické, že strely môžu dopadnú kamkoľvek - aj do múzeí, škôl a nemocníc," vyhlásil zástupca ruských okupačných úradov v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že ukrajinská armáda neostreľuje ukrajinské mestá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok