Sunak sa prvýkrát sa stretol s novým kabinetom, predstavenie plánov obnovy britskej ekonomiky odložil

ta3 tasr
26.10.2022 11:48

Vláda nového britského premiéra Rishiho Sunaka v stredu odložila oznámenie napäto očakávaného programu ozdravenia verejných financií krajiny na 17. novembra, teda o dva a pol týždňa neskôr, než bolo pôvodne plánované. Oznámila to po prvom stretnutí Sunaka s novo menovaným kabinetom, v ktorom sa miešajú jeho spojenci so skúsenými ministrami z vlád jeho dvoch predchodcov, Liz Trussovej a Borisa Johnsona.

Popoludní sa Sunak v Dolnej snemovni prvýkrát zodpovedal poslancom ako ministerský predseda. Značnú časť interpelácií strávil obhajovaním svojho rozhodnutia vymenovať Suellu Bravermanovú ministerkou obrany po tom, čo pred týždňom rezignovala. Počas pravidelného zasadnutia Dolnej snemovne sa opoziční politici zamerali na záťaž, ktorú si noví ministri nesú z vlád Johnsona - ktorý skončil v júli po rade etických škandálov - a Trussovej, ktorej vláda vydržala iba sedem týždňov.

Sunak si do svojho kabinetu priviedol ľudí z rôznych krídiel Konzervatívnej strany. Odvolal asi tucet členov vlády Trussovej, ale na svojich miestach zostalo niekoľko vysoko postavených osobností, okrem iného minister zahraničných vecí James Cleverly a šéf rezortu obrany Ben Wallace.

Nový premiér čelil kritike za to, že znovu vymenoval na čele ministerstva vnútra Bravermanovú, ktorá minulý týždeň rezignovala po tom, čo porušila etické pravidlá a odoslala citlivý vládny e-mail zo súkromného účtu. Svoj rezignačný list použila ku kritike Trussovej, čím urýchlila jej koniec vo funkcii ministerskej predsedníčky. Kritici vyjadrili údiv nad tým, že sa Bravermanová mohla vrátiť do funkcie necelý týždeň po svojej rezignácii a pred vyšetrovaním porušenia etických pravidiel.

Opozičný líder Keir Starmer v stredu naliehal na Sunaka, aby vysvetlil vymenovanie Bravermanovej, a obvinil ho z toho, že s ňou uzavrel "špinavú dohodu". Sunak reagoval tým, že Bravermanová "urobila chybu v úsudku" a ospravedlnila sa. Dodal, že ju má rád späť vo vláde.

Sunak sa ujal úradu v utorok po tom, čo ho do čela Konzervatívnej strany vybrali jeho spolustraníci z radov poslancov. Vo svojom prvom prejave pred premiérskym sídlom v Downing Street sľúbil, že napraví chyby Trussovej a stabilizuje ekonomiku.

Balíček ničím nevyvážených daňových škrtov, ktorý Trussová predstavila minulý mesiac, vydesil finančné trhy, viedol k prepadu libry na rekordne nízku úroveň, donútil britskú centrálnu banku k intervenciám, vymazal autoritu Trussovej v Konzervatívnej strane a skončil jej rezignáciou.

Sunak tiež ponechal vo funkcii ministra financií Jeremyho Hunta, ktorého Trussová vymenovala pred dvoma týždňami, aby stabilizoval trhy. Jeho odvolanie by pravdepodobne vyvolalo nové otrasy.

Hunt mal 31. októbra predstaviť plány, ako vláda plánuje zabezpečiť miliardy libier, aby zaplnila rozpočtovú dieru, ktorá vznikla v dôsledku prudko rastúcej inflácie a spomaľujúcej sa ekonomiky a ktorú ešte zhoršili plány Trussovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok