Pomoc s účtami za energie pre všetkých je príliš drahá, povedal šéf Svetovej Banky. Dlh sa bude splácať dekády

ta3 ČTK
26.10.2022 11:38

Vládna pomoc s účtami za energie pre všetkých je príliš nákladná, varoval v rozhovore s BBC prezident Svetovej banky David Malpass. Programy pomoci v čase pandémie neboli dostatočne zacielené na najzraniteľnejšie skupiny a rovnakú politiku vlády prijímajú aj v prípade pomoci ľuďom s rastúcimi účtami za energie. Splácanie dlhu, ktorý takto vzniká, potrvá desiatky rokov.

Pomoc s účtami za energie pre všetkých je príliš drahá, povedal šéf Svetovej Banky. Dlh sa bude splácať dekády
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

"Vlády hovoria, že sa postarajú o všetkých, ale to je príliš drahé," povedal Malpass. Podľa neho to zvyšuje celosvetové zadlženie na rekordnú úroveň, najviac zasiahnutí sú pritom ľudia na spodnej hranici príjmovej škály.

V čase pandémie si vlády kvôli zavedeným obmedzeniam požičali miliardy dolárov. Zaplatili z nich programy na udržanie pracovných miest, vyplácanie dávok a pôžičky a garancie pre podniky, ktoré by inak boli nútené ukončiť činnosť. Malpass povedal, že podľa uznávaného ekonomického názoru by mala existovať záchranná sociálna sieť, určitá ochrana ľudí v čase krízy. Dotácie by podľa neho mali byť dočasné a cielené na tých, ktorí ich potrebujú najviac. Mnoho týchto dotácií v čase koronavírusovej pandémie však nebolo cielených.

"Dostali ich všetci a teraz sa prejavujú následky," povedal Malpass. "Ľudia budú ten dlh splácať roky, možno aj desiatky rokov." Inštitút pre medzinárodné financie uvádza, že globálny dlh sa v prvom štvrťroku zvýšil na rekordných viac ako 305 biliónov USD. Očakáva sa pritom, že sa bude naďalej zvyšovať. 

Vojna na Ukrajine spôsobila prudký rast cien energií. Vlády po celej Európe tak predstavili dotácie na energie, aby pomohli domácnostiam s platbami rastúcich cien. Energetická kríza prichádza v čase, keď sa vlády už citeľne zadĺžili.

Šéf Svetovej banky sa obáva, že dodatočná pomoc ľuďom prispeje k ďalšiemu rastu spotrebiteľských cien. V Británii už sa miera inflácie dostala na 40-ročné maximum 10,1 percenta, v EÚ je na rekordných 10,9 percenta, zatiaľ čo v Spojených štátoch je 8,2 percenta. Medzinárodný menový fond očakáva, že v tomto roku inflácia dosiahne vrchol 9,5 percenta, začať klesať by mala až v roku 2024. V mnohých krajinách s nízkymi príjmami to spôsobuje nesplácanie úverov a vrhá zraniteľných ľudí do chudoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok