USA sú už v recesii, vyhlásil bývalý americký minister financií

ta3 TASR
26.10.2022 11:17

Bývalý americký minister financií Steven Mnuchin si myslí, že USA sú už v recesii, ktorá bude pokračovať. Čínska ekonomika sa podľa neho takisto výrazne spomaľuje, čo pocíti aj zvyšok sveta. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Steven Mnuchin minister financií USA 1140 px (SITA AP)
SITA/AP

Mnuchin na investičnej konferencii v saudskoarabskom Rijáde Future Investment Initiative uviedol, že výnosy 10-ročných dlhopisov vlády USA by mali dosiahnuť vrchol niekde na úrovni okolo 4,5 %. Dodal, že inflácia v USA by sa postupne mala dostať  pod kontrolu. "Zrejme to bude dvojročné obdobie".

USA a Čína sa podľa Mnuchina musia naučiť koexistovať. Mnuchin predpokladá, že Čínu čaká výrazné spomalenie, "a to ovplyvní aj celú svetovú ekonomiku". Situácia sa podľa neho najprv zhorší, než sa začne zlepšovať.

Podľa prominentných bankárov z Wall Street je pravdepodobnosť recesie v USA a Európe čoraz vyššia. Medzi dôvody patrí sprísňovanie menových politík centrálnymi bankami, ktoré sa snažia skrotiť infláciu, rovnako ako nárast geopolitických rizík, ktoré zhoršujú vyhliadky pre budúci rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok