Predčasné voľby? U nás nič nové. Naposledy boli za Radičovej pred desiatimi rokmi

ta3/Alžbeta Múcsková
2.11.2022 00:00

V minulosti sme sa už s pádom vlády a predčasnými voľbami na Slovensku stretli, a to už trikrát - pri vláde Jána Čarnogurského, vláde Jozefa Moravčíka a vláde Ivety Radičovej. Zapíše sa vláda Eduarda Hegera do histórie ako v poradí štvrtá, ktorá povedie k predčasným voľbám?

Predčasné voľby? U nás nič nové. Naposledy boli za Radičovej pred desiatimi rokmi
TASR/Dano Veselský

Predčasné voľby sa konali v roku 1992 počas vlády Jána Čarnogurského, ktorý na poste premiéra vystriedal Vladimíra Mečiara, v roku 1994 počas vlády Jozefa Moravčíka, ktorý opäť nahradil Mečiara a v roku 2012 po páde vlády Ivety Radičovej.

Dvakrát počas Mečiara

V roku 1990 sa Vladimír Mečiar stal ako nominant Verejnosti proti násiliu (VPN) predsedom vlády. V roku 1991 ho však Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) podľa vtedajšej legislatívy odvolalo a na jeho miesto menovalo Jána Čarnogurského. Táto výmena však neprebiehala prostredníctvom volieb. Predčasné voľby sa uskutočnili počas Čarnogurského vlády v júni 1992. V nich vyhralo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) na čele s  Vladimírom Mečiarom, ktorého novozvolený predseda SNR poveril zostavením vlády.

V marci 1994 vtedajší prezident Michal Kováč vyjadril výhrady proti vláde a Mečiarovi samotnému. Následne osem poslancov opustilo HZDS a vytvorili vlastný klub nezávislých poslancov. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky o pár dní neskôr v tajnom hlasovaní vyslovili nedôveru predsedovi vlády, na základe ktorého prezident Kováč Mečiara odvolal a vláda odstúpila. Prezident deň na to vymenoval novú vládu na čele s odídencom z HZDS Jozefom Moravčíkom.

Vladimír Mečiar TASR/Jakub Kotian

Moravčíkova vláda fungovala iba do decembra 1994. Ešte v marci parlament schválil ústavný zákon o skrátenom volebnom období a o vypísaní predčasných volieb na 30. september a 1. október toho roku. Druhé predčasné voľby opäť vyhralo HZDS a predsedom vlády sa už tretíkrát stal Vladimír Mečiar. Volebné obdobie od roku 1994 do roku 1998 bolo Mečiarovým posledným.

Voľby v roku 1998 síce voľby opäť vyhralo HZDS, no Mečiarovi sa v rokovaniach o zostavení vlády už nepodarilo získať parlamentnú väčšinu, a preto túto úlohu prevzal Mikuláš Dzurinda ako predseda druhej najúspešnejšej strany vo voľbách, Slovenskej demokratickej koalície (SDK). Vládu zostavil v spolupráci so Stranou demokratickej ľavice (SDĽ), Stranou maďarskej koalície (SMK) a Stranou občianskeho porozumenia (SOP). V roku 1998 sa dvakrát odvolaný premiér Mečiar v rozhovore vo verejnoprávnej televízii rozlúčil so Slovákmi odspievaním veršov: "S pánom Bohom, idem od vás. Neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok