Turci opäť narušili vzdušný priestor Grécka, preletom dronu hrubo porušili jeho suverenitu

ta3 tasr
26.10.2022 10:55

Turecké bezpilotné lietadlo opäť narušilo vzdušný priestor Grécka a v noci na stredu preletelo ponad grécky ostrov Kinaros, uviedla grécka štátna televízia ERT s odvolaním sa na generálny štáb tamojšej armády. Informujeme podľa správy z agentúry DPA.

Grécko parlament protesty 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ponad tento takmer neobývaný ostrov preletel turecký dron už aj minulý týždeň v piatok. Podľa generálneho štábu gréckej armády preleteli turecké lietadlá a drony od začiatku tohto roka nad gréckym územím dovedna 197-krát.

Malý grécky ostrov Kinaros s rozlohou asi 4,5 kilometra štvorcového leží približne 85 kilometrov západne od tureckého pobrežia a námorníci ho s obľubou využívajú na kotvenie lodí. Na ostrove v súčasnosti žije len jediná grécka pastierska rodina, ktorá počas letnej sezóny prevádzkuje tavernu.

Prelet nad územím alebo narušenie vzdušného priestoru krajiny je považované za hrubé porušenie jej suverenity, pripomína DPA. Európska únia takéto kroky zo strany Turecka opakovanie odsúdila.

Ankara však spochybňuje štatút početných obývaných i neobývaných gréckych ostrovov v Egejskom mori. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulých týždňoch Grécku opätovne pohrozil vetou: "Mohli by sme raz v noci prísť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok