Mercedes sa stiahne z ruského trhu. Podiely v dcérskych spoločnostiach predá miestnemu investorovi

ta3 TASR
26.10.2022 10:16

Nemecká automobilka Mercedes-Benz v stredu oznámila, že sa stiahne z ruského trhu a predá podiely vo svojich dcérskych spoločnostiach v oblasti priemyselných a finančných služieb miestnemu investorovi. Mercedes je tak ďalšou západnou automobilkou, ktorá opustí krajinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Mercedes automobilka (SITA/AP)
SITA/AP

Hovorca Mercedesu uviedol, že podiel spoločnosti v ruskom výrobcovi nákladných vozidiel Kamaz to neovplyvní a tento rok by mal byť podľa plánu prevedený na Daimler. 

Mercedes-Benz v stredu oznámil aj nárast zisku v 3. štvrťroku na takmer dvojnásobok aj napriek pretrvávajúcim problémom s dodávateľskými reťazcami. Prispel k tomu lepší predaj a vyššie ceny. 

Zisk pred úrokmi a zdanením sa za tri mesiace do konca septembra 2022 zvýšil o 83 % na 5,2 miliardy eur z 2,8 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Tržby skupiny vzrástli o 19 % na 37,7 miliardy eur z vlaňajších 31,6 miliardy eur. Upravená návratnosť tržieb u Mercedes-Benz Cars dosiahla 14,5 % a 12,7 % u Mercedes-Benz Vans.

Mercedes-Benz Vans zaznamenal nárast predaja o necelú pätinu na 104.000 vozidiel, pričom predaj elektrických dodávok v tomto roku vzrástol zatiaľ o tretinu. Odbyt Mercedes-Benz Cars dosiahol v uplynulom štvrťroku 530.400 vozidiel

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok