Masívny výpadok WhatsAppu. IT expert Ondrej Macko hovorí, čo môže byť za poruchou

ta3/Henrieta Mihalková
25.10.2022 11:42

Četovacia aplikácia WhatsApp zaznamenala v utorok dopoludnia masívny výpadok, čo pocítili aj používatelia na Slovensku. Nebolo možné odosielať správy, fotografie ani videá. Ako uviedol pre ta3 v súvislosti s výpadkom technologický novinár Ondrej Macko, za poruchou by mohla byť hardvérová porucha. Službu začali obnovovať okolo jedenástej hodiny SEČ.

Masívny výpadok WhatsAppu. IT expert Ondrej Macko hovorí, čo môže byť  za poruchou
TASR/AP

Slovenskí používatelia zaznamenali problém s aplikáciou WhatsApp približne okolo deviatej hodiny. Za aký čas dokážu takéto veľké firmy opraviť podobný problém, ako nastal dnes?

Vyzerá to na regionálny problém, to znamená, že sa bude týkať asi len strednej a východnej Európy (pozn. red. Spoločnosť Meta neskôr oznámila, že služba bola nedostupná v Ázii, Juhoafrickej republike, Británii či ďalších európskych štátoch). Reakčný čas býva v takomto prípade dve až dve a pol hodiny.

Aké protiopatrenia implementujú firmy, aby k podobným výpadkom nedochádzalo?

Obyčajne je to založené na tom, že majú viacero serverov, ktoré plnia tú istú funkciu. To znamená, že ak jeden vypadne, tak je stále k dispozícii záložný, a to sa potom týka napríklad aj internetovej linky a všetkého. Je to zdvojené.

Pamätáte si výpadok podobného charakeru niektorej zo známych sociálnych sietí?

Facebook mal nedávno takýto výpadok, rovnako aj Instagram. V tom prípade to bolo dané skôr ľudským zavinením, ale technika je proste taká, že sem-tam vypadne.

Ondrej Macko je technologický novinár. Je bývalým šéfredaktorom časopisu PC Revue. V súčasnosti vedie redakciu spravodajského webu TOUCHIT, ktorý s kolegami založili v roku 2015.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok