Sex bol v Hollywoode tovarom, hovorí Weinsteinova obhajoba. Prokurátor tvrdí, že zneužíval svoj vplyv

TA3 TASR
25.10.2022 09:31

Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein (70) využíval svoju moc a svoj vplyv v Hollywoode, aby mohol znásilňovať ženy, pričom tie, ktoré sa voči nemu vzopreli, sa museli obávať o svoju kariéru. Povedal to v pondelok počas prvého dňa dvojmesačného súdneho procesu v Los Angeles zástupca okresného prokurátora Paul Thompson. Informovala agentúra AFP.

Sex bol v Hollywoode tovarom, hovorí Weinsteinova obhajoba. Prokurátor tvrdí, že zneužíval svoj vplyv
TASR/AP

Obhajoba bývalého filmového producenta Harveya Weinsteina pri prvom dni hlavného pojednávania pred súdom odmietla obvinenie, že sa niekdajší mocný muž filmového biznisu dopustil sexuálneho napadnutia. Podľa obhajcov mali ženy sex s Weinsteinom dobrovoľne, pretože od neho očakávali nejakú protislužbu. Podľa advokáta Marka Werksmana pohlavné styky fungovali v Hollywoode ako tovar vo výmennom obchode.

Weinstein využíval svoju pozíciu "kráľa" filmového priemyslu na útočenie na ženy v hotelových izbách, uviedla prokuratúra. "Báli sa, že by mohol zničiť ich kariéru, ak by nahlásili, čo spravil," povedal Thompson. Porotcom prehral časti nahrávok obetí, v ktorých Weinsteina opisujú ako "najmocnejšiu osobu vo (filmovom) priemysle".

Obžaloba tvrdí, že Weinstein v rokoch 2004 až 2013 sexuálne napadol v Beverly Hills a Los Angeles päť žien, za čo mu hrozí vyše 100 rokov väzenia. Čelí obvineniam v 11 bodoch vrátane sexuálneho násilia či núteného orálneho styku.

Weinstein obvinenia odmieta a tvrdí, že všetky sexuálne styky boli konsenzuálne. Jeho právnik predtým novinárom povedal, že najnovšie obvinenia sa týkajú obdobia spred mnohých rokov a nemôžu byť "podložené ani potvrdené žiadnymi forenznými dôkazmi" či "dôveryhodnými svedkami". Pred súdom vypovedalo osem žien. Jedna zo žien bola identifikovaná ako Jennifer Siebelová Newsomová, manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

Weinstein si už odpykáva 23-ročný trest väzenia za znásilnenie a ďalšie trestné činy po tom, čo mu ho v roku 2020 udelil súd v New Yorku. Okrem toho je obvinený aj v Británii, a to z dvoch sexuálnych útokov, ktorých sa mal dopustiť voči jednej žene v Londýne v roku 1996. Celkovo voči nemu vznieslo obvinenia z obťažovania či sexuálneho napadnutia takmer 90 žien vrátane Angeliny Jolieovej, Gwyneth Paltrowovej a Salmy Hayekovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok