Rútime sa do energetického cunami, varuje Gyimesi. Viskupič si myslí, že ceny energií majú stropy za sebou

ta3/Soňa Búranová PB
24.10.2022 21:07

Vláda chce zatiahnuť za podniky a firmy platby za vysoké ceny energií. Podmienkou je schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok s obrovským deficitom. Minister financií Igor Matovič už vopred obviňuje každého, kto rozpočet nepodporí z likvidácie a krachu slovenskej ekonomiky. V Téme dňa o tom diskutovali Marián Viskupič (SaS), György Gyimesi (OĽaNO) a Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

tema_dna_55.jpg
TA3

Spoločné európske riešenie neprišlo. Gyimesi, člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet, hovorí, že Európska únia sa Slovensku v tomto prípade otočila chrbtom. "Povedali, že máme si to riešiť," uviedol s tým, že trh absolútne zlyhal a nie je čas na to, aby sa ďalej čakalo. "Musíme to zobrať do vlastných rúk. Slovenská republika musí byť suverénny štát a musí sa vedieť postaviť na zadné a povedať, toto nám nevyhuje, a vziať to do vlastných rúk," doplnil. 

Rozpočet záchrany

"Rútime sa do energetického cunami. To, čo čaká nielen SR, ale celú EÚ, si vyžaduje súdržnosť," tvrdí Gyimesi. Podľa neho je budúcoročný rozpočet "rozpočtom záchrany", ktorý má pomôcť všetkým "preplávať" cez to, čo nás čaká. "SR ho potrebuje. Myslím si, že bude schválený, ale bude k tomu viesť dlhá a strastiplná cesta," konštatoval. 

Viskupič, predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, si myslí, že v takom stave, v akom ho vláda schválila, je rozpočet nepodporiteľný. Má podľa neho extrémne výdavky vyše 35 miliárd eur, čo je zdvojnásobenie výdavkov z roku 2019. Deficit viac ako 8,3 miliardy je podľa neho tiež historické číslo. "Samozrejme, že je vydieranie to, čo dnes predviedol minister financií. Je to v podstate postoj teroristu, ktorý si zobral za rukojemníkov nielen občanov tohto štátu, ale aj firmy," upozornil. Moderátor ho následne opomenul, aby sa miernil vo vyjadrovaní. Viskupič konštatoval, že tým myslel "politický terorizmus".

"Treba rokovať, treba hľadať riešenia. My sme však žiadne pozvanie nedostali," hovorí poslanec SaS. "Som presvedčený, že ceny energií majú stropy za sebou. Posledné týždňe klesajú, takisto aj plyn, za posledný deň klesol o 15 %. Toto keby sa stalo burze na Wall Street, je okamžite zatvorená," doplnil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok