Meloniová pobúrila talianskych politikov aj odbory. V oficiálnej komunikácii chce používať titul premiér

ta3 čtk
24.10.2022 16:58

Nová predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová, ktorá sa cez víkend stala prvou ženou v tejto funkcii, uviedla, že chce v oficiálnej komunikácii užívať titul premiér, nie premiérka. Vyslúžila si tým kritiku najmä z ľavicových kruhov. Niektorí v tejto súvislosti pripomenuli, že aj jej krajne pravicová strana Bratia Talianska má rodovo nevyvážený názov, informovala agentúra APA.

Meloniová pobúrila talianskych politikov aj odbory. V oficiálnej komunikácii chce používať titul premiér
TASR/AP

"Prvá žena na čele talianskej vlády sa chce nechať oslovovať mužský titulom," čudovala sa podľa agentúry APA Laura Boldriniová, poslankyňa za stredoľavicovú Demokratickú stranu. Boldriniová tiež kritizovala, že už názov strany, ktorú Meloniová vedie od roku 2014, ignoruje ženy.

Meloniová podľa miestnych médií uviedla, že chce byť titulovaná "il presidente del Consiglio" (predseda vlády), nie "la president" alebo "la presidentssa", napísal v nedeľu denník Il Messaggero.

Kritika sa na Meloniovú kvôli tomu zniesla aj od odborovej organizácie talianskej verejnoprávnej televízie Rai. "Kým Taliansko bojuje za presadzovanie európskych noriem pre viac žien vo verejných funkciách, sme teraz svedkami kroku späť," napísala vo vyhlásení odborová organizácia Usigrai. Tá tiež zdôraznila, že vedenie Rai nedávno schválilo, že ženská forma profesií by mala byť používaná kedykoľvek je to len možné. "Nikto nemôže nútiť našich kolegov, aby užívali v prípade Meloniovej mužskú formu jej funkcie," dodali odbory.

Melóniovej vláda, ktorá je označovaná za najpravicovejší taliansky kabinet od druhej svetovej vojny, zložila prísahu v sobotu. V utorok majú o dôvere vláde hlasovať poslanci, v stredu musí dôveru vláde vysloviť horná komora parlamentu. V oboch komorách má pravicový blok pohodlnú väčšinu.

Nový kabinet má 25 členov, z toho je sedem žien, vrátane Meloniovej, čo je menej ako v predchádzajúcej vláde Maria Draghiho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok