Zomrel svetoznámy český dirigent Libor Pešek. Preslávil sa ako šéfdirigent liverpoolského orchestra

TA3 TASR
24.10.2022 12:59

Vo veku 89 rokov zomrel v nedeľu celosvetovo uznávaný český dirigent Libor Pešek. Preslávil sa najmä ako šéfdirigent liverpoolského filharmonického orchestra.

Zomrel svetoznámy český dirigent Libor Pešek. Preslávil sa ako šéfdirigent liverpoolského orchestra
TASR/Vladimír Benko

O jeho úmrtí informovali v pondelok na Twitteri riaditeľ Českého národného symfonického orchestra Jan Hasenöhrl a tiež český minister kultúry Martin Baxa. Správu priniesla aj francúzska tlačová agentúra AFP. Televízia TV Nova podotýka, že Pešek v zahraničí propagoval českú tvorbu, a obzvlášť diela skladateľa Josefa Suka.

"Zomrel jeden z najvýznamnejších českých dirigentov Libor Pešek. Propagátor Sukovej tvorby získal svetové renomé ako šéfdirigent liverpoolského kráľovského orchestra. Česť jeho pamiatke," napísal Baxa na Twitteri.

Pešek sa narodil v roku 1933 v Prahe. Od roku 1970 hosťoval v rôznych českých aj zahraničných orchestroch. Začiatkom 80. rokov bol krátko aj šéfom Slovenskej filharmónie v Bratislave. Umeleckým riaditeľom a šéfdirigentom Kráľovského liverpoolského filharmonického orchestra bol v rokoch 1987 až 1997. V rokoch 1981 až 1990 bol aj stálým hosťom Českej filharmónie.

Libor Pešek získal viacero vyznamenaní a ocenení. V roku 1996 - pri príležitosti návštevy britskej kráľovnej Alžbety II. v ČR - dostal Rád britského impéria, pripomína česká televízia. V roku 1997 zase dostal od vtedajšieho prezidenta Václava Havla Medailu Za zásluhy I. stupňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok